10.15: Athént egyhavi esőmennyiség árasztotta el

A Balkáni térségben tevékenykedő mediterrán ciklon több, mint egy hónapnyi esőt eredményezett csütörtökön Görögország fővárosában, Athénban.

A heves esőzés egy másik görög városban,   Thesszalonikiben, nem mindennapi mentéshez vezetett, amikor egy munkásokat szállító busz víznyelőbe szorult.

károkat okozott az esőzés Athénban és a környező városokban
10.15, péntek: Viznyelőbe szorult egy autóbusz – 📸: Giannis Papanicos

A Földközi-tenger fölött felerősödő alacsony nyomású rendszer nagy nedvességtartalommal érkezett Olaszország után Görögországba. Mivel az előző napokban már esővízzel telítődött a talaj, a további csapadék gyorsan villámárvizeket okozott.

Csak a csütörtöki nap folyamán 50-100 mm csapadék gyűlt össze Athén különböző részein, ami széleskörű árvizeket, áramszüneteket és útlezárásokat okozott.

Még több eső esett Görögország nyugati részén, Korfun, ahol csütörtök reggeltől péntek reggelig, 24 órás időtartam alatt, 140 mm hullott. A folyók kiléptek medreikből és többszáz embernek a tetőn kellett menedéket keresnie a gyorsan növekvő vízszint miatt.

Thesszaloniki városában a fellazult talaj miatt hatalmas víznyelő nyílt az úttest közepén. A THESS News szerint az eset egy 15 főt szállító busz alatt történt, amit egy emelődaru segítségével sikerült csak a víznyelőből kiszabadítani.