Enyhülés mediterrán esővel, majd lehűlés hózáporokkal

Screenshot 20221213 221028 Opera

Csütörtökön enyhülés várható egy mediterrán ciklon előoldalán, pénteken a délkeleti tájakon +10 fok fölött tetőznek a hőértékek, majd szombaton ismét lehűlés érkezik!

Részletek: Szerdán hajnalban még erős fagyokra számíthatunk, a minimumok -4, -10 fok között váltakoznak, de a hófödte északi tájakon ennél hidegebb is lehet. A nap folyamán egyre vastagabb felhőzet terjeszkedik, majd délután kis körzetekben záporok, délen ónos eső, az északi tájakon pedig vegyes halmazállapot és hó is előfordul. Az élénk délkeleti szélben -2, +4 fok között alakulnak a maximumok.

Csütörtökön -6 és +2 fok között mérhetőek a hajnali értékek. Délelőtt nyugaton sok napsütés várható, míg az északi tájak felett vastagabb marad a felhőzet és arra gyenge csapadék, akár ónos eső is kialakulhat helyenként. Délután már több lesz a felhő az ország fölött, a maximumok pedig +1 és +7 fok közelében tetőznek az élénk délies szélnek köszönhetően. Estére egy mediterrán csapadékzóna érkezik nyugat felől, melynek csapadékformája eső lesz az enyhe hőmérsékletek miatt. Kis körzetekben viszont, jelen mutatók szerint nyugaton és északon, ónos esőre is számítani lehet!

Enyhülés mediterrán csapadékkal
12.16, péntek: enyhülés mediterrán csapadékkal

Pénteken hajnalra leginkább 0 és +4 fok közé enyhül az idő és borús, sokfelé csapadékos idő várható a nap folyamán. Jelentősebb esőmennyiség északon mutatkozik, miközben a déli tájak fölött elvékonyodik a felhőzet és szűnik a csapadék. Ahogy a mediterrán ciklon átvonul fölöttünk, a kezdetben élénk keleti szelet helyenként erős déli, majd nyugati, északnyugati váltja, a maximumok pedig +2, +12 fok között váltakoznak. A hűvösebb értékeket északon mérhetjük, ott vegyes halmazállapot is előfordul a hőmérsékletek függvényében, ám a déli határ közelében akár zivatar is kialakulhat!
Délután átmeneti csapadékszünet áll be, majd estére megérkezik a következő ciklon. Ez központjával tőlünk délre halad el, így rögtön a hűvösebb hátoldala érinti az ország területét.

overview 20221214 00 075
Szombatra virradóra havazás várható- wxcharts

A ciklon keletre esőt ígér, néhol jelentősebb mennyiségben is, illetve havas eső, ónos eső is előfordulhat helyenként. Az északnyugati tájakon viszont havazás, hózáporok formájában vonul át (jelenlegi számítások szerint), majd szombatra virradóra kelet, délkelet felé húzódva távozik. Mögötte szakadozik a felhőzet és az északkeleti széllel vasárnapra ismét lehűl a levegő.