10.18-21: Jelentős felmelegedés tart Európa felé

A közelmúltban a normák alatti hosszú hűvös időszak után most egy igen jelentős meleghullám éri el Európa térségét.

Az Atlanti-óceánon egy többközpontú ciklonrendszer mozog észak-kelet felé és ez lesz a kiváltója a kontinens átmeneti időjárás-változásának. Jóval melegebb légtömegek érkeznek hétfőre Nyugat- és Délnyugat-Európába, majd a hét közepén fokozatosan terjed kelet-, északkelet felé.

Az elmúlt napok maximumait tekintve keddre-szerdára mintegy 10 fokkal emelkedhet magasabbra a hőmérő higanyszála. Kedden Franciaország nagy részén 24-26 fokos meleg várható, de a dél-nyugati oldalon 28-29 fokos csúcsértékekre is számítani lehet.
Szerdán Európa számos országában emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, miközben nyugat felől francia területre már megérkezik a front csapadékot hozó felhőzete.

Meleg légtömegek érkeznek Európába
A hét közepére 20 fok főlé emelkednek Európa hőmérsékleti értékei – Meteoeradar

A közeledő atlanti ciklon helyenként jelentősebb csapadékot és a szélmező megerősödését eredményezi a La Manche csatorna széles sávjában. Szerdáról csütörtökre viharos szél vonul át Franciaország és Németország északi felén a Balti térség irányába. A széllökések helyenként meghaladhatják a 90-100 km/órás szélerősséget, mögötte viszont a hőmérsékletek gyors csökkenése figyelhető meg.

ventusky szellokesek
10.20-21: Viharos szél söpör át Európa északi területein – Ventusky