10.19-21: Pár napos enyhülés veszi kezdetét

A héten a maximumok fokozatos emelkedése várható és a hajnali fagyok is megszűnnek pár napra.

Előző cikkünkben (Jelentős felmelegedés tart Európa felé) megemlítettük egy atlanti ciklon melegfronti szakaszának átvonulását Európán, mely Magyarország időjárását is nagy százalékban befolyásolni fogja a hét folyamán.

pár napos enyhülés
Pár napos enyhülés, majd pénteken hidegfront – Wxcharts

Részletek:
Kedden az előző napokhoz hasonlóan még hűvös, a keleti tájakon fagyos marad a hajnal, de a délelőtti órákban egyre inkább déliesre fordul a légáramlás. Ezzel együtt megkezdődik az enyhébb levegő beáramlása a Kárpát-medencébe, délutánra a nyugati megyékben már 18-19 fokos maximumokat mérhetünk, a hűvösebb keleti oldalon 14-16 fok körüli értékekre számíthatunk.

Nem lesz zavartalan napsütés az elkövetkező napokban sem, mert az égboltot gyakran takarják majd fátyol- és gomolyfelhők, de a levegő hőmérséklete lassú emelkedésbe kezd.
Szerdán a hajnali +1 és +10 fok körüli minimumok után az észak-keleti tájak kivételével (ahol általában 15-19 fok közé emelkednek a maximumok) már sok helyen elérjük, sőt meg is haladjuk a 20 fokot.

unnamed 1
10.20: Szerdai minimumok – Ventusky


Csütörtökön kifejezetten enyhe lesz a hajnal, a legtöbb helyen 7 és 13 fok között maradnak a hajnali hőértékek, majd a megerősödő, nagy területen viharossá fokozódó szélben 18-22 fok köré melegszik a levegő.
A nap második felére azonban megérkezik észak-nyugat felől a front felhőzete és egy csapadékot adó felhősáv vonul át az országon.

OMSZ 1
10.21: Csütörtöki időkép – OMSZ

Ez pénteken hidegfrontot hoz maga után és hétvégén ismét 15 fok alatt maradnak a csúcsértékek.
Borítókép: Györkő Zsombor