10.21: Viharos szél hozza majd a hidegfrontot

Csütörtökkel bezárólag erősödik a nappali felmelegedés mértéke, majd (október 21.-én) kora délután nyugat, északnyugat felől viharos széllel egy markánsabb hidegfront érkezte prognosztizálható.


A front mentén csütörtökön délután erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég és egyre többfelé nyílnak meg az ég csatornái. Összegében területi kiterjedési arányban is sokhelyütt kell esőre, záporra számítani és a felmelegedést követően akár az ég is megdörrenhet.
A déli, délnyugati légáramlás egyre inkább északira, északnyugatira vált nap végére, ezzel párhuzamosan a dél-nyugati szelet 60-70 km/h-t meghaladó viharos lökések kísérik.

viharos széllel érkezik a hidegfront
OMSZ széltérkép – csütörtök délelőtt
Opera Pillanatfelvetel 2021 10 19 083236 www.met .hu
OMSZ széltérkép – csütörtök délután

A pénteki nap első felében még kitart a csapadékkal tarkított időjárás, majd a déli, kora délutáni időszaktól északnyugat felől megkezdődik a felhőzet határozott és gyors ütemben való szakadozása és csökkenése. Visszaesnek ugyanakkor a hőmérsékletek, délutánra csupán 9 és 13 fok közé melegszik fel a levegő.!

Hétvégén visszatérnek a hajnali fagyok, a leghidegebb tájakon -4, -5°C-os kora reggeli hőfokokat, délután többségében 10°C közelében lévő maximumértéket tapasztalhatunk.

Borítókép: Panni Miklósné
Előrejelzés: Bakota Zsolt