Fagyos folytatás

ice 1997289 480

Fagyos napokkal indul a hét, pár napra valódi téli időjárás köszönt ránk.

Részletek: A hétvégén átvonuló mediterrán ciklon hátoldalán sarkvidéki hideg érkezik észak felől, melynek hatására a hajnali hőmérsékletek jócskán negatív tartományba kerülnek.

Hétfőn 0 és -7 fok között mérhetjük a minimumokat, nyugat felé csökkenő értékekkel. Az égbolt mindinkább kitisztul, reggel csak az északkeleti tájakon várható havazás, majd egy-egy hózápor. Az északnyugati szelet nagy területen élénk, északon erős lökések kísérik, a hőmérsékleti maximumok alacsonyan, -3 és +2 fok között maradnak.

Kedden anticiklon alakítja az ország időjárását: hajnalra a gyengén felhős égbolt és a mérsékelt légmozgás hatására -5, -10 fok köré hűl a levegő hőmérséklete, de a hóval fedett északi tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb hőfokok is előfordulnak.
Napközben sok napsütésben bízhatunk, majd délután nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet és a keleties szél is megélénkül. A maximumok a legmelegebb órákban is fagypont közelében, -2 és +2 fok között alakulnak.

Fagyos folytatás
12.13: keddre várható minimumok – OMSZ

Szerdán hajnalban még erős fagyokra számíthatunk, majd ismét egy ciklon előoldalára kerülünk. Szórványos csapadék érkezik kezdetben havazással, hózáporokkal, majd vegyes halmazállapotra vált, ahogy pár fokkal enyhülni látszik az idő.

PhotoCollage 1670710526086
12.14, szerda: ciklon hoz csapadékot és enyhülést (lila-hó, kék-eső)