Anticiklon: Ködös hajnalok, napos délutánok

Az elkövetkező napokban anticiklonális hatások érvényesülnek, melynek gyakori velejárója a köd, a gyenge légmozgás és természetesen a napsütés.

Pénteken reggel az ország számos pontján ködös, párás, hűvös reggelre ébredhettünk, napközben viszont többórás napsütés várható.
A ködfoltok a következő napokban is megjelennek hajnalonként és a hőmérsékleti minimumok is hasonló értékeket mutatnak, de a gyengén felhős idő hatására délutánonként egyre jobban felmelegszik a levegő hőmérséklete.

Szombaton egy hidegfront közelíti határainkat észak felől, melynek hatására megélénkül az északi szél és több felhő lesz jelen, de kelet felé távozva jelentős változást nem hoz Magyarország számára.

anticiklon és felmelegedés
Egy hidegfront súrolja az országot szombaton, mögötte viszont enyhébb légtömegek érkezése várható – Wxcharts


Hajnalra -2 és +7 közé hűl a levegő és közepesen felhős égboltra számíthatunk a megjelenő ködfoltok mellett.
A dél-keleti határ mentén gyenge csapadék kialakulhat ugyan délelőtt, de az ország döntő részén szűrt napsütés várható a felhőátvonulások ellenére. A legmelegebb órákra 13-16 fokra melegszik a levegő hőmérséklete.

Vasárnap hajnalra a Duna-Tisza közén alacsony szintű rétegfelhőzet és köd képződése várható, másutt gyengén felhős égbolt lesz a jellemző és -1, +5 fok kozotti minimumok.
Napközben kellemes őszidő kerekedik 12-15 fokos maximumokkal, több órás napsütéssel és mérsékelt légmozgással kísérve.

Jövő héten egy ciklon előoldalán dél-nyugatira vált a szél iránya és egy enyhébb időszak következik az időjárásban. A hőmérsékleti csúcsértékek fokozatos emelkedésbe kezdenek, kedden 18, szerdán már 20 fok fölött alakulnak a déli területek maximumai.