Péntektől kezdődően fokozatos lehűlés

A hét közepétől közelebb kerülnek térségünkhöz a változást hozó ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok – lehűlés veszi kezdetét.

Észak-Európában sarkvidéki eredetű légtömegek halmozódnak fel és péntektől dél felé terjeszkednek.
A kontinens déli, délkeleti részein még tartja magát a kánikula, bár hétvégére már Olaszország térségében is hidegadvekció valószínű, így a Földközi és Adriai-tenger régiójában mediterrán ciklon kialakulásának is nő az esélye. Emiatt a medence a két eltérő hőmérsékletű légtömegek keveredési zónájába kerülhet, az időszak elején enyhébb, nedves, a ciklonrendszer hátoldalán hidegebb, szárazabb, sarkvidéki légtömegadvekcióval.

Részletes előrejelzés:
Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett megnövekszik a felhőzet, sőt északon esőt adó felhők érkezése is napirendre kerül egy hullámzó frontrendszer hatására.
Délután a nyugati megyékben már labilizálódik a légkör és záporok, észak-nyugaton zivatargócok alakulnak ki, de keletebbre is előfordul gyenge csapadék. A szél átfordul északnyugatira és a Dunántúlon megélénkül, meg is erősödik időnként. A hőmérsékleti értékek még 26 és 31 fok közelében alakulnak.

Screenshot 20210915 054744
09.16: Csütörtökön délután már záporok, zivatarok érkeznek – Meteoeradar

Pénteken és a hétvégén kezdetben a távozó ciklon és a vele járó hullámzó frontrendszer szól bele időjárásunkba, ezért pénteken még több helyen eshet az eső, zápor, itt-ott zivatar is előfordul. Mérséklődik a meleg, de még az ország 2/3 részén nyári napra van kilátás, azaz 25 fokot eléri vagy meghaladja a hőmérő higanyszála.

Hidegfront és fokozatos lehűlés
Pénteken több helyen eshet – Wxcharts

Szombaton csökken a csapadékhajlam, mérsékelten meleg, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal tűzdelt 20-25 fok közötti hőmérsékletű napra számíthatunk, élénk északnyugati széllel, amit erős lökések is kísérhetnek helyenként.

A héten az éjszakák még enyhék maradnak, 13-18 fok közötti értékeket mérhetünk szombatig, a leghűvösebb reggeli órákban.

Vasárnaptól a kezdeti napsütés, változó felhőzet után a nap második felében, délután egy újabb ciklonális hullám csapadékrendszere érheti el hazánkat dél-nyugati irányból terjeszkedve.
Az északkeletire forduló szél élénk lökésekkel párosul, jelezvén, hogy hétfőn egy légörvény hátoldalán további hidegadvekció valószínű.
A legmelegebb órákban még 20-25 fok közé szökik a hőmérő higanyszála, de a nyugati határnál várhatóan a 20 fokot sem éri el, csupán 15-18 fok között maradhat.

A jövő hét elején hűvös, őszi napok kialakulása körvonalazódik.
Napközben a legtöbb helyen a 20 fokot sem haladja meg nappali felmelegedés mértéke, hajnalban pedig 10, de a fagyzugokban néhol 5 fok alá is csökkenhet a levegő hőmérséklete.

Előrejelzés: Pap Áron, borítókép: Marcel Heide