Csütörtök estétől intenzív csapadékhullás

Egy ciklon frontrendszere intenzív csapadékkal zárja le az elmúlt hetek száraz periódusát.

Csütörtökön, az érkező hidegfront előterében, még 30 fok közelébe szöknek a hőmérsékletek, de már több lesz fölöttünk a felhő. Az élénk délies szelet egyre inkább megerősödő dél-nyugati váltja és délután többfelé előfordulhat kisebb zápor.
A nyugati megyékben labilizálódik a légkör, így a délután folyamán elsőfokú figyelmeztetés hívja fel a figyelmet zivatarok kialakulása miatt.
Jelentősebb csapadék az est beköszönte után várható, az erősebb gócokat 5-15 mm követheti az észak-nyugati megyékben. Délután a keleti tájakon is beborul az ég, pár milliméter ott is esni fog.

accprecip 20210915 12 036
Csütörtökre várható csapadékmennyiség – Wxcharts

Péntekre virradóra megérkezik a hidegfront erős, észak-nyugatira forduló széllel. Délelőtt a dunántúli területek fölött már szakadozni kezd a felhőzet, a Dunától keletre azonban intenzív csapadékhullás és átmeneti szélerősödés jellemzi majd a hullámzó frontrendszert.

overview 20210916 00 033
Pénteken a Dunától keletre alakulnak zivatarok – Wxcharts

Az ország északi részén helyenként 20-40, de foltokban ezt meghaladó mennyiség is eshet, míg a déli országrészben inkább csak felhős területek és kisebb záporok várhatóak. A hőmérsékletek pár fokkal visszaesnek és leginkább 20-25 fok között alakulnak.

accprecip 20210916 00 048
Várható csapadékösszeg szombat reggelig

Szombaton javulni látszik az idő, az ország nagy részén pár órás napsütésben bízhatunk, legfeljebb az észak-keleti tájakon marad felhős, záporos az idő. Vasárnap viszont egy mediterrán ciklon közelíti meg az országot, melynek pályája jelen esetben még igencsak bizonytalan.

Borítókép: BMartinLens