Szerdán-csütörtökön tetőzik a meleg

Hét közepén még 30 fok fölött tetőznek a hőmérsékleti csúcsértékek, a hétvégéhez közeledve azonban változás várható az időjárás terén.

Jelenleg nagyon meleg, szubtrópusi eredetű levegő tölti ki hazánk légterét, miközben Észak-Európában sarkvidéki eredetű légtömegek halmozódnak fel és csütörtöktől dél felé terjeszkednek.

Részletes előrejelzés:
Szerdán és csütörtökön tovább enyhülnek a hajnalok, a minimumok jobbára 10-18 fokig süllyednek. Hűvösebb az arra érzékeny völgyekben, valamint az alföldi homokhátságokon lehet, ezen tájakon 7-8 fok közelébe is csökkenhet.

Szerdán nagyrészt kevés lesz felettünk a felhő, jelentős eső nem hullik, elvétve lehet futó zápor, nagyobb eséllyel északkeleti megyéinkben.
Napközben igazi szeptember közepi strandidőre készülhetünk. Sok lesz a napsütés, de nyugat felől magas szintű felhőzet érkezésével célszerű számolni. Egyre szűrtebbé válik nyugat felől a napsütés, kiemelten a Dunántúl felett kezdetben. E mellett lokálisan gomolyfelhők is képződnek, melyekből itt-ott kisebb zápor kialakulásának esélye sem elhanyagolható. A déli szél alkalmanként megélénkül. A csúcsértékek délutánra zömében 30 -31, sőt helyenként 32-33 fok köré emelkednek. 30 fok alatti érték inkább északkeleten, északon fordulhat elő.

Szerdán tetőzik a meleg
Szerdai maximumok – Wxcharts

Csütörtökön délután hullámzó hidegfront közelíti meg határainkat nyugat, északnyugat felől. A nap folyamán ugyan több-kevesebb napsütésben még lesz részünk, viszont időről-időre vastagszik, növekszik a magas- illetve középmagas szintű felhőzet mennyisége.
Meleg lesz még, általában 28-30 fok közelében tetőznek a maximumok, bár északnyugaton már 25 fok közelében maradhat, míg délkeleten a 30 fokot is átlépheti, 31-32 fok közeli maximumokkal.

Egy hosszabb nyárias, nyugodt periódus végéhez közelít időjárásunk, melyet hűvösebb, már az ősznek megfelelő időszak követ.

Előrejelzés: Pap Áron