Közeledő hidegfront hoz lehűlést

Az előttünk álló héten egy hidegfront közeledtével lehűlés várható Észak- és Északkelet-Európában, ahová a sarkvidék felől hideg léghullámok sodródnak a sarkkör mentén örvénylő ciklonok hátoldalán.

A jövő hét második felében várhatóan egy újabb, markáns anticiklonáris mező alakul ki tőlünk északra, északnyugatra, melynek peremén északkelet, észak felől alacsonyabb hőmérsékletű légtömegek indulnak meg déli irányba. A jelenlegi számítások alapján több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés mértéke hétvégére, az észak felől beáramló hidegebb levegő hatására.

lehűlés várható
Következő hétvégére lehűlés várható – Wxcharts

Részletes előrejelzés:
Hétfőn napos, fátyol és gomolyfelhős időszakok alakulnak ki. Összességében nem várható érdemi eső, viszont kis körzeteket érintően északon elvétve előfordulhat záporeső, néhol kisebb zivatargóc. Mérsékelt marad a légmozgás, a szél élénkülése csak nagyobb gomolyfelhők környezetében fordulhat elő.
A maximumok többnyire 26-32 fok közé emelkednek.

Kedden, szerdán, sőt még csütörtök is az ország nagy részén, kitart a meleg, késő nyári idő, nem egy helyen 30 fokot elérő, délutáni hőségnapokkal, kirándulásra, strandolásra is alkalmas jelleggel.
Érdemi eső nem várható, ám a gomolyfelhőkből délután nyárias záporok, esetleg zivatarfoltok kedden, szerdán kis körzetet érintően kialakulhatnak.

Csütörtökön már valamivel több helyen, de ekkor is csak szórványosan lehetnek záporok, itt-ott zivatargócok a közeledő hidegfront eredményeként. Területi átlagban jelentős esőzés teljesen valószínűtlen péntekig.
A légmozgás változó irányú, csütörtöktől délies, majd északnyugati lesz, időnként élénk lökésekkel.

Pénteken és a hétvégén várhatóan hullámzó hidegfront vet véget a szeptemberi kiterjedt nyári és részleges hőségnapoknak. Sok felhőre, időszakos esőkre, záporokra célszerű készülni, számottevő mennyiségű eső is hullhat, azaz 5-10 mm-t elérő vagy meghaladó mennyiség, akár nagyobb területen.
Az éjszakák ugyan enyhülnek a hét második felében, a több felhő és élénkülő szél miatt már zömmel 10 fok felett, helyenként 14-18 fok között alakul a hőmérséklet, ellenben a nappali órák értékei várhatóan már nem haladják meg a 20-25 fokot.

Előrejelzés: Pap Áron
Borítókép: Palla Lénárt