Hurrikán visz méteres havat Grönlandra

Előrejelzések szerint a Larry nevű ex-hurrikán hatalmas téli vihart és méteres havat ígér Grönlandra.

A Larry hurrikán, az Atlanti-óceán 2021-es szezonjának leghosszabb életű trópusi ciklonja napokig 3-as erősséggel rendelkezett az óceán nyílt vizei fölött. Fokozatosan észak, észak-kelet felé haladva nem veszélyeztetett lakott területet, de a hűvösebb területekre érkezve intenzitása lecsökkent.
Szombaton kora reggel elérte Newfoundland partjait, ott viszont már extratrópusi viharként vonul, majd egyesül a Labradori-tenger ciklonjával és Grönland felé veszik az irányt.

hurrikán visz méteres havat Grönlandra
forrás: Ed Piotrowski WPDE

Az egyesülő rendszerek hatalmas téli viharhoz vezetnek Grönland déli részén, ami meglehetősen ritka eseménynek számít. Nem mindennapi eset, hogy egy hurrikán észak felé nyomul és nagy trópusi nedvességet von magával az Északi-sark felé! Ez jelen esetben kölcsönhatásba lépve az alacsonyabb hőmérsékletekkel több, mint 100-160 centiméteres hóréteget eredményez, amely várhatóan hétfőn halmozódik fel a távoli észak-atlanti régióban.

A ciklon hétvégén még meglehetősen nagy és intenzív marad, miközben a jövő hét elején, Izlandtól északra, fokozatosan feloszlik a Grönlandi-tengeren.

Időjárás-előrejelzés