08.11-13: Főműsoron a látványos meteorraj

Ha a héten úgy engedi ideje, nézzen fel az éjszakai égboltra, mert az év egyik látványos meteorzápora tetőzik!

A Perseidák megfigyelésére minden évben közel egy hónap áll rendelkezésre, július 20 és augusztus 20 között. A meteorzápor csúcsa, amikor legsűrűbb a csillaghullás, augusztus 11-13 közé tehető.

A csúcs idején jellemzően 50-75 meteort számlálhatunk óránként, de nem kizárt, hogy 100 vagy annál több hullócsillagot is észlelhetünk.

látványos meteorraj érkezik
fotó: Prokhor Minin

Mindenképpen érdemes este 10 után kezdeni a megfigyelést, de az égbolt éjfél után a legsötétebb, tehát a legfényesebb meteorok ezt követően láthatóak.

A meteoreső most néhány nappal Újhold után tetőzik, amikor a Holdnak csak egy vékony sávja világítja meg az eget, így idén különösen fényes látványban lehet részünk.

A Perseidák a 26 kilométer széles 109P/Swift-Tuttle üstökös visszamaradt törmelékdarabkái, amelyeken a Föld időszakosan áthalad. A szemcsék a légkörbe belépve felizzanak és minél nagyobb a törmelék, annál tovább ég, annál szélesebb területet világít meg és hosszabb csóvát húz maga után.
A meteorrajok között a Perseidák biztosítják a legtöbb tűzgömböt, amelyek kivételesen fényes, nagy méretű darabkák, a másik nagy meteorzápor pedig a decemberi Geminidák.

Perseidák 2021-ben is!

“Ha leterít az élet, fordulj hanyatt és csodáld meg a csillagokat.”

Borítókép: Nagy Dávid Pictures