08.09: Még dolgoznak az éjszakai viharkárok elhárításán

A vasárnap éjszaka átvonuló hidegfront ismét munkát adott a katasztrófavédelem szakembereinek, számos viharkár elhárításához kérték a segítségüket.

Augusztus 8.-án, vasárnap a késő esti óráktól a Duna vonalában rendszerbe szerveződő zivatarok heves jelleggel csaptak le az ország számos pontjára. A tűzoltókat elsősorban Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében, valamint a fővárosban riasztották különböző viharkárok miatt. Országszerte 17 épületben keletkezett kár és összesen 197 helyszínről érkezett bejelentés.

https://www.facebook.com/100003725804849/videos/340659397780584/
08.08, Gödöllő, 23:30 – Piszter Nikolett kisvideója

A front szinte folyamatos dörgéssel, villámlással haladt. A szakemberek segítségét Dunaharasztiban és Kisgyőrön vették igénybe, ahol villám csapott egy-egy családi házba, amelyek tetőszerkezete gyulladt ki. Újpesten szupercella vonult át, helyenként nagyobb méretű jég is esett.

viharkárok ismét
Szuhányi Zsuzsanna fotója a Pest megyei Táborfalváról


A front kifutószelei többfelé 60-90 km/óra közötti széllökéseket értek el, melyek faágakat törtek vagy teljes fákat csavartak ki, elektromos és távközlési vezetékeket rongáltak meg.
Gyál szélmérő állomása információk szerint 116 km/ órás széllökést mért, míg Gyöngyösön 100 km/órás széllel vonult át a hidegfront.

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még hétfőn reggel is áramkimaradásokat jelentettek több fogyasztónál.

Borítókép: Makovics Kornél,Szekszárd – augusztus 8