A nyárkedvelők számára egy hosszabb periódus következik

Az augusztusi hónap egy hosszabb, meleg periódust vetít előre, a héten elviselhető, majd fokozódó meleggel.

Hazánk térsége a hét első felében az eltérő hőmérsékletű légtömegek határán fekszik majd, ami annyit jelent, hogy a tőlünk északra húzódó hűvös, óceáni, míg a délre található, forró, afrikai léghullámok átmeneti zónájában leszünk, ezért hol egy kissé előbbi, hol pedig utóbbi hatása érvényesül jobban, emiatt a hétre vonatkozó hőmérsékleti eloszlások a szokásosnál nehezebben prognosztizálhatóak, ám nagy valószínűséggel az Alföldön tartósan vendégünk marad a 30 fok körüli, feletti hőségnapok sorozata, míg északon és nyugaton valamivel mérsékeltebb felmelegedésre van kilátás.


A hét közepe után egy soron következő ciklon érheti el a Brit-szigetek vidékét és ennek előoldalán újabb hullámban advektálódhat felénk a szaharai levegő, ráadásul anticiklon erősödik meg Közép-Európa felett is, így a frontok pályája valamivel északabbra tolódhat.
Viszonylag száraz, időszakos konvektív eseményektől eltekintve meleg periódus köszönt tehát ránk.

850temp 20210808 06 030
Eltérő hőmérsékletű légtömegek határán Wxcharts

Részletes előrejelzés:
Hétfőn napközben az ország legnagyobb részén sok vagy zavartalan napsütés várható, időnként gomolyfelhőkkel, melyekből a legtöbb helyen esni nem fog. Észak-Magyarországon van esélye annak, hogy kis körzetet érintően zápor, zivatargóc még kialakuljon, viszont ott sem lesz igazán jellemző.
Élénk lökésekkel kísért északi, északnyugati szél fúj.
A legmelegebb órákban 27-34 fok közé emelkednek a csúcsértékek, marad az északnyugat-délkelet hőmérsékleti kontraszt.
Kedden, szerdán jobbára a napsütéses jelleg dominál, időnként gomoly és fátyolfelhőkkel társulva.

Kedden csak elvétve, szerdán nyugaton már nagyobb eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar, jelezvén, hogy a légtömeghatárokat elválasztó hullámzó frontok újfent közel kerülnek határainkhoz.
Marad a nyári idő, sokfelé kánikula mutatkozik, az Alföldön 31-35 fok közötti maximumokkal, míg északnyugaton valószínűleg nem éri el mindenütt a 30 fokot a csúcsérték.

hosszabb meleg periódus
Szerdán hidegfront állja útját a felmelegedésnek

Csütörtökön, pénteken lényegi változás nem történik, kissé élénk északias légáramlás mellett sokat fog sütni a nap, csupán magas szintű felhőzet szűrheti néha és nappali gomolyok adhatnak esetleg kevés árnyékot.
Kiterjedt csapadék egyik nap sem lesz, a részleges kánikula pedig megmarad, északnyugaton általában 30 fok közelében, helyenként az alatt marad a hőmérő higanyszála, míg dél, délkelet felé haladva zömmel 31-36 fok közötti értékeket mérhetünk.

A hétvégén a jelenlegi számítások alapján tovább fokozódik a hőség, országos kánikula a legvalószínűbb, délkeleten újra 35 fokot meghaladó értékekkel, sőt ezúttal északnyugaton is 30 fok felé emelkedhet.

A hétköznapokban az éjszakák azért felfrissülést hoznak, hiszen többnyire 20 fok alá süllyednek az értékek napkeltére, míg a hét vége felé újra mérséklődhet az éjszakai lehűlés, ezért a napi középhőmérsékletek kezdetben csak az Alföldön haladhatják meg a 25 fokot, majd a hétvége felé már nagyobb területen is átlépheti, sőt ekkor délkeleten a 27 fokot is meghaladhatja.