Hétfőre virradóra hidegfront vonul át

Vasárnap meleg, jobbára napos idő várható, majd hétfőre virradóra egy hidegfront vonul át.

Az Alföldön sok napsütés, kevés fátyol és nappali gomoly jelenhet meg az égen, míg északnyugaton a közeledő hidegfront előterében már több felhőre célszerű készülni. Késő délutántól megnövekszik a zápor és zivatarhajlam, de nagyobb számú előfordulásuk csak az esti óráktól várható.

overview 20210808 00 021overview 20210808 00 024
A zivatarok kelet felé haladnak majd át – Wxcharts

Az élénk észak-nyugati szél zivatarok környezetében megerősödik, a csapadék zöme főként az ország északi felére korlátozódik. A szórványos záporok, zivatarok a Duna-Tisza közére erős villámtevékenységgel érkeznek meg az esti, éjszakai órákban és az erősebb gócok 5-10, de akár 20 mm-t hagyhatnak maguk után Észak-Magyarországon.

Pest, Békés és Csongrád megye területére az OMSZ másodfokra emelte a figyelmeztetés szintjét zivatarok terén, ugyanis a zivatarokhoz akár “jégeső (ált. ~1-2 cm), viharos széllökés (ált. 60-80 km/h), intenzív csapadék (10-25, netán > 25 mm) társulhat. Elsősorban az Északi-középhegység nyugati részén, a Dunakanyar térségében heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek nagy méretű (> 2 cm) jég, esetleg erősen viharos (> 90 km/h) széllökés kíséretében”.

Hőmérsékletek tekintetében a dél-keleti országrészben 36-37 foknál tetőznek ma a maximumok, igazi kánikulára van kilátás, míg az észak-nyugati területeken 29 fok alatt maradnak az értékek. A hétfő reggelre átvonuló hidegfront mögött már mérséklődik valamelyest a felmelegedés, jövő héten 27-32 fok között állandósulnak a csúcsértékek és jellemzően északias marad a légáramlás.

Screenshot 20210808 081957
Megosztott lesz az ország hőmérsékletek terén – OMSZ

Borítókép: Nagy Dávid Pictures