Dél-Európa: ezreket evakuálnak, terjednek az erdőtüzek

Dél-Európa több országa is az idei nyár szélsőséges időjárásával küszködik. Az egy hete tartó, 40 fok fölötti kánikula – az utóbbi évtizedek legrosszabbja – egyidejű erdőtüzeket okoz a kontinens számos pontján.

kép forrása: Cyclone of Rhodes – Hatalmas füst Athén fölött

231684357 4001794756595985 3530156731673200200 n

Hatalmas füst gomolyog a görög főváros fölött, ahol tömeges evakuálást volt szükséges végrehajtani. Egyik napról a másikra ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat Athén északi külvárosában és a közeli Evia szigeten is, mivel az erős szél hatalmas erdőtüzeket okozott.


A forró, száraz időjárás tovább növeli a tűzesetek kockázatát, ugyanis a tartós 40 fok fölötti hőmérséklet miatt a növényzet csontszáraz. A tűz több fronton terjed, rengeteg ház teljesen kiégett. Halálesetekről szerencsére nem érkezett jelentés, de égési sérülésekkel többeket kórházba szállítottak.

Screenshot 20210808 133903
Évia szigete: a tűz terjedelmének első és negyedik napja – Forecast Weather Greece

Intenzív erdőtüzek gyúltak többek között az Olaszországhoz tartozó Szicília szigetén, de Macedónia északi és Törökország délnyugati részén is hasonló a helyzet.
A török hatóságok az ország eddigi legsúlyosabb erdőtüzeivel küzdenek, az elmúlt napok során a délnyugati régió part menti üdülőövezetéből több ezer lakost, illetve turistát evakuáltak az elharapódzó tüzek miatt.
Mugla tartományban, amely magában foglalja Marmaris üdülőhelyét is, mintegy 55.000 hektárnyi erdőn söpörtek végig a lángok. Néhány erdőtüzet ugyan már kontrolláltak, de a helyzet továbbra is kritikus.

erdőtüzek Dél-Európa számos pontján
Törökország: a helyiek az Égei -tenger partjáról figyelik a tűz terjedését – forrás: France24

2 napos szöveges időjárás-előrejelzés