Gyenge hidegfront, majd újra fokozódó meleg

Szerdán egy gyenge hidegfront vonul át a térségen szórványos zivatarokkal, de jelentős lehűlés nem várható, sőt!

Részletes előrejelzés:

FB IMG 1628628695137
Gyenge hidegfront okoz szórványosan zivatart – forrás : Borsod Meteo

Szerdán napközben több órás napsütésre készülhetünk, melyet olykor gomolyfelhősödés zavarhat meg. Az érkező hidegfront következtében főleg az északi és nyugati tájakon van esélye zivatargócok kialakulásának, amiket viharos széllökés, jégeső is kísérhet kis körzetet érintően.
Az északnyugatira forduló légmozgás a konvektív celláktól függetlenül is megélénkül egyre nagyobb területen.
A legmelegebb órákban többnyire 30 fok köré és a felé szökik a hőmérő higanyszála, sőt az Alföld déli, délkeleti régióiban 35 fok közeli csúcsértékeket is regisztrálhatunk helyenként.

Csütörtökre a front mögött pár fokot mérséklődik a kánikula, viszont még így is zömmel 30 fok közelében tetőznek a maximumok. Sok-sok napsütésben lesz részünk, kevés magas szintű felhőzet mellett, nappali gomolyok jelenhetnek meg az égen, viszont érdemi csapadék ezekből nem fog hullani. Az északi szelet alkalmanként élénk lökések kísérhetik.

Pénteken és a hétvégén egy ciklon előoldalán, a térségünket alakító anticiklon belsejébe forró, afrikai eredetű légtömegek sodródnak, emiatt fokozódik a kánikula, hőségre, majd forróságra számíthatunk.
Csapadéknak ezekben a napokban kicsi lesz a valószínűsége, legfeljebb az érintő, gyenge hidegfront mentén lehet zápor, zivatar, kiváltképp az északi és nyugati országrészben, de területi átlagban jelentős eső nem fog esni, ezért tovább romlik, súlyosbodik a szárazság okozta aszályhelyzet az érintett helyeken.
Az éjszakai felfrissülés a nagyobb városokban, nagytavaink mentén a hétvégével csökken, újra trópusi éjszakákra, nem egy helyen 20 fok feletti minimum-értékekre van kilátás.
Napközben pénteken 29-34, szombaton 30-36, vasárnap 31-38 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.
A napi középhőmérsékletek kezdetben csak az Alföldön, később egyre nagyobb területen emelkednek 25, később 27 fok felé.

A jövő hét első napjaiban is kitarthat a hőség, kedd, szerda környékén közelít vagy érhet el minket egy hullámzó hidegfront, ám ennek pontos alakulásáról a friss prognózisban olvashatnak!

Előrejelzés: Pap Áron