07.31: Szombaton heves zivatarokra figyelmeztetnek

A hétvége időjárását egyre inkább egy nyugat felől közeledő hullámzó frontrendszer határozza meg, ami az előrejelzések szerint ismét heves események forrása lesz.

Európa:
Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Európa széles területén az Ibériai-félszigettől kezdődően (Spanyolország) Fehéroroszországgal bezárólag, ahol a zivatarokat ismét heves események kísérik, miközben Európa északi terülein – Németország, a Balti Államok és Svédország határain át – egy viharciklon vonul, melynek útján tornádó veszélyére is felhívják a figyelmet.

Harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Észak -Olaszországtól Ausztria déli területei felé, főleg nagyon nagy jég és károkat okozó, viharos kifutószél miatt.
A szombati nap második felében hosszú életű szupercellák halmazát prognosztizálják egy éjszakai MKR előtt. (Mezoskálájú Konvektív Rendszer, ahol a cellák nagyobb csoportosulásba szerveződnek)
Másodfokú figyelmeztetés van érvényben ezen régió környezetére hasonló, de némiképp gyengébb időjárási veszélyekkel. Jégeső, viharos széllökések és heves esőzések kísérik a zivatarokat Olaszország és Ausztria mellett Szlovénia és Magyarország észak-nyugati megyéinek esetében (szombatról vasárnapra virradóra)

szombaton heves zivatarokra figyelmeztetnek
07.31: Estofex figyelmeztetése szombati napra

Részletes magyarországi előrejelzés, szombat:
A Dunántúl nyugati felét labilisabb légtömeg éri el hajnalban, ezért ott gomolyfelhő-képződésre, helyenként zápor, zivatar kialakulására célszerű készülni. Ezek többsége az északi tájakon vonul kelet felé, de másutt is kedvezőek lesznek a kialakulási feltételek. Környezetükben a szél megerősödhet, azt leszámítva viszont gyenge, mérsékelt marad.
Napközben a napsütéses időszakok mellett a Duna-Tisza közén, majd később Észak-Magyarország tág környezetében is megnő a záporok, zivatargócok kialakulási esélye. Köztük heves zivatarok is lehetnek jégveréssel, felhőszakadással, viharos erejű szélrohamokkal!
A déli szél napközben északnyugatira fordul és megélénkül, zivatarok mentén viharossá fokozódik.
A hőmérsékleti maximumok az ország északnyugati részein nem érik el a 30 fokot, másutt 31-37 fok között szóródnak.
Konvektív csapadékgócok és az azok környékén kifutó, viharos szél hatására hirtelen, jelentősen csökkenhet a hőmérséklet adott térben és időben!