08.01: Vasárnap a front fő kísérőjelensége a viharos szél

Vasárnap egy sekély ciklon is kialakul a medence környezetében, így a front visszahullámzik rövid időre észak-nyugat felé.

A ciklon előoldalán vasárnapra forró légtömeg sodródik felénk dél felől, miközben nagy területen megerősödik, sőt időnként viharossá is fokozódik a délkeleti, majd napközben mindinkább a délire, délnyugatira forduló szél. Az ország déli felén gyengén felhős égbolt lesz a jellemző és néhány órás napsütés. Ezzel szemben északnyugatra záporok, zivatarok érkeznek már a hajnali óráktól, azonban a front hidegfronti szakaszának átvonulása vasárnap késő délután, este valószínű az ország felett.

Zivatarok, szél:
A nap előrehaladtával a napsütéses időszakokat erőteljes gomolyfelhősödés követi és megnő a heves zivatarok és a környezetükben kialakuló légzuhatagok valószínűsége. Habár a fronthullám elhelyezkedése határainkon kívül, Magyarországtól északra történik (széles területen Olaszországtól Oroszország határáig), a zivatarok kísérőjelenségei így is erősek maradhatnak:
– Szél (akár 90-110km/h)
– Jég (2-4cm)
– Sűrű villámlás
– Felhőszakadás (20-40mm)

szel 15 ora 1szel 18 1
08.01: Viharos széllökések alakulhatnak délután – OMSZ

Hőmérséklet:
Északnyugatot leszámítva vasárnap igen magasra szökik a hőmérő higanyszála, dél-keleten jobbára 33-39 fok közötti értékeket mérhetünk, ám az előbb említett régiókban 30 fok körüli, a határ mentén, a Fertő, helyenként a Kisalföld környékén is, az alatti csúcsértékek ígérkeznek.

Az Estofex, azaz European Storm Forecast Experiment Magyarország teljes területére másodfokú, az északi megyék esetében pedig a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést látta megfelelőnek kiadni augusztus elsejére, vasárnapra.
Szlovákiára, Magyarországra, Ausztria nyugati, Lengyelország déli és Ukrajna nyugat részeire elsősorban károkozó széllökések, nagy jégeső és felhőszakadás-szerű csapadék várható a délutáni óráktól akár éjszakába menően!

A hármas fokozatot kettes veszi körül hasonló fenyegetettséggel, de kisebb valószínűséggel.

showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2021080206 202107311510 3 stormforecast
Forrás: Estofex