Hullámzó frontok, ingadozó hőmérsékletek, hétvégén zivatarok

Egy hullámzó frontrendszer határozza meg Magyarország időjárását, ami hőmérsékletek és zivatarok terén is megosztja az országot.

Az elkövetkező napokban a hideg és meleg légtömegek határán szinte folyamatosan változni fog a szélirány és ezzel együtt a hőmérsékleti értékek ingadozása figyelhető meg.

Csütörtökön, egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően, pár fokkal mérséklődött a hőség, leginkább 29-34 fokot mérhettünk. Pénteken már déliesre fordul a szélirány, ami 31-36 fok közötti hőmérsékleteket teremt délutánra az országban.
Pénteken napközben sok lesz a napsütés, felhősebb körzetek nyugaton és északon lehetnek, ahol egy-egy helyi zápor, esetleg zivatar is előfordulhat.

Szombaton gyengén felhős égbolt köszönt ránk, majd észak-nyugatira fordul a szél és egy hidegfront érkezik reggel, melynek hatására foltokban zivatarok képződnek. Az ország északi megyéiben heves zivatarok is kialakulhatnak és napközben kelet felé húzódnak. Délután többfelé, estére inkább már csak észak-keleten fordulnak elő zivatarok. Több, mint tíz fokos hőkülönbség alakul ki országon belül: a felhős, zivataros északi tájakon 25-30 fok közelében maradnak az értékek, míg délen, dél-keleten 32-37 fokon tetőznek a maximumok.

hullámzó frontok, ingadozó hőmérsékletek
07.31, szombat: Hőkülönbségek alakulnak ki a front határán – OMSZ

Vasárnapra egy peremciklon alakul ki a mediterrán térség fölött, ami főként az északi tájakra szállít záport, zivatarokat. A legmelegebb órák hőmérsékletei 27 és 37 fok között váltakoznak.
Az élénk dél-keleti szél dél-nyugatira fordul, nagy területen erős, viharos lökésekkel társul. Estére ismét észak-nyugatira vált a szélirány és hétfőre egy újabb hidegfront érkezik, ekkor már “csak” 30 fokos maximumokat mérhetünk.

850temp 20210729 06 093
08.02, hétfő: Hideg és meleg légtömegek határán – Wxcharts

RADAR
ELŐREJELZÉS

Borítókép: Muha Zoltán