06.12-14: Hétvégén frissítő hidegfront, záporok, zivatarok

Hazánk légköri helyzetét egy magassági teknő és az azt kitöltő, észak, északkelet felől érkező, változó nedvességtartalmú légtömegek határozzák meg.

Az óceán felől benyúló anticiklon peremén északnyugat felől egy ciklon hidegfrontja ér el minket hétvégén, erős, átmenetileg viharos északi széllel, záporokkal, zivatarokkal, továbbá 4-5 fokos hőmérséklet-csökkenéssel.

Részletes előrejelzés:
Szombaton a nappali órákban még több órára kisüt a nap az ország túlnyomó részén, ám egyre több magas- illetve középszintű felhőzet húzódik felénk északnyugat felől, illetve nappali gomolyfelhők is képződnek.
Napközben csak elvétve, főleg a Közép-Dunántúlon- lehet egy-egy zápor vagy zivatar. Az esti órákban északnyugat felől viszont az érkező hidegfront hatására kifejezetten instabillá válik a légköri rétegződés, erős gomolyfelhő-képződés kezdődik és egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Kora délután még meleg lesz, 26-31 fok között tetőznek a csúcsértékek.

Hidegfront érkezik
06.12-13: szombatról vasárnapra hidegfront vonul át

Szombatról vasárnapra virradóra keleten hevesebb zivatargóc is előfordulhat jégesővel és akár nagyobb méretű jegekkel (!). A zivatarokat felhőszakadás, viharos szélrohamok kísérik dél felé haladva.

Főbb kísérőjelenségek : felhőszakadás (20-30 mm-t) elérő csapadékösszeg, jégeső (2-3 cm ) és viharos (70-90 km/h-t) elérő v. ezt meghaladó szélroham. Zivataroktól függetlenül is feltámad az északnyugati, északi szél.

Vasárnap reggel a front tovább áll és a változó felhőzet mellett főleg a Tiszántúlon várható még eleinte záporeső, egy-egy zivatar. Másutt több órára kisüt a nap, lesznek zavartalanul napos régiók főleg a Dunántúlon. Erős lökésekkel is kísért északi szél fúj majd, mely száraz, de hűvös levegőt szállít. A csúcsértékek zömében 22-27 fok között szóródnak, felfrissül a levegő.

Screenshot 20210612 014345
06.13, vasárnap: erős lesz az északi szél – OMSZ

A hűvös légtömeg hétfőre virradóan érezteti igazán hatását, hiszen besugárzás hiányában, a szélvédett derült régiókban kissé hideg lehet a hajnal, akár 5 fok köré is süllyedhet a hőmérő higanyszála az arra érzékeny vidékeken. A minimumok jellemzően 8-13 fok között alakulnak, enyhébb idő a nagyobb városokban és a vízpartokon lesz.
Napközben megnövekednek a gomolyfelhők, de emellett több órás napsütés várható. Inkább csak a középső és keleti megyékben lehet futó zápor, esetleg egy-egy zivatar. Gyakran élénk, olykor erős északi, északkeleti szél ront a hőérzeten. Kora délutánra 20-23 fok között alakul a hőmérsékleti maximum.

Előrejelzés: Pap Áron