06.12-13: Vasárnap hidegfront, szél és visszaeső hőmérsékletek

Mindennapossá váltak a napsütés melletti záporok, zivatarok, ezt hétvégén egy hidegfront is tetézi.

Előrejelzés: Szombaton, a front előtt, felhőátvonulások várhatóak, a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők képződnek. A legmelegebb órákban 24-29 fok mérhető. A hidegfront a nap második felében érkezik meg az észak-nyugati határhoz. A felélénkülő észak-nyugati szelet helyenként erősebb lökések kísérik. Először csak szórványosan okoz záport, zivatart nyugaton, majd az éjszakai órákban észak felől egy kiterjedt csapadékzóna érkezik meg.

hidegfront felhőzete
06.13: Hidegfront felhőzete

Vasárnap hajnalban a front kelet, dél-kelet felé húzódik, sokfelé számíthatunk csapadékra, zivatarokra, jégesőre is a határ mentén, a kiadós eső zöme azonban román részre kerül. A minimumok 12 és 21 fok között alakulnak.
Reggel észak felől már vékonyodik a felhőzet, egyre több helyen előtűnik a nap. A déli órákra teljesen elhagyja az országot a hidegfront felhőzete Románia irányába, helyét a napsütés veszi át. Ezzel egyidejűleg az észak-nyugati szél is megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik. Általában 50-70 km/órás széllökésekre számíthatunk. Mérséklődik a meleg, délután 20-25 fok között maradnak a csúcsértékek. Foltokban gomolyfelhők vonulhat át az égen, ezekből szórványosan még előfordulhat gyenge zápor.

Screenshot 20210611 000735
Vasárnapi időkép, hőmérsékletek – OMSZ

Jövő hét elején még érezhetjük a hidegfront hatását, hajnalban ismét egyszámjegyűre válthatnak a minimumok az északi országrészben és napközben is 25 fok közeli maximumokat mérhetünk.
Ezt követően azonban erőteljes melegedés veszi kezdetét! (Bővebb információval hamarosan érkezünk)