Csütörtöktől megszaporodnak a konvektív csapadékgócok

A hét második felében is folytatódik a nyárias idő sok-sok napsütéssel, viszont
nagyobb számban jelennek meg konvektív csapadékgócok.

Csütörtökön a napsütés mellett időnként erőteljesebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Az ország középső részén és attól délre, valamint a határmenti területeken többfelé alakulhat helyi zápor, zivatar. Egy gyenge hidegfront érinti ekkor a Kárpát-medencét, melynek hatására az élénk északi szél erősebb lökésekkel párosul. Számottevő csapadék vagy visszaeső hőmérsékletek azonban nem jellemzik az érkező frontot, a csúcsértékek 24-29 fok közelében maradnak.

Pénteken és szombaton délelőtt napos, gyengén felhős égbolt várható, de a nap második felére ismét magasba törnek a gomolyfelhők. A záporok mellett a képződő zivatarok nagyobb területeket fednek majd le és az erősebb cellákat szélerősödés, kisebb jégszemek is kísérhetik. Mindkét napon északi légáramlás marad, amit élénk, helyenként erősebb lökések kísérnek. A legmelegebb órákban 24-29 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők.

Vasárnap hajnalra egy újabb hidegfront éri el határainkat, ami előreláthatóan főként az ország keleti felén okoz csapadékot dél felé terjeszkedve.

konvektív csapadékgócok érkeznek
Vasárnap hajnalra hidegfront halad konvektív csapadékgócokkal, széllel – OMSZ

A szél többfelé megerősödik, viharossá fokozódik. Az összeáramlási zónák mentén nagyobb mennyiségű csapadék várható, valamint az intenzív gócok kísérőjelensége lehet
a jég is a délelőtt folyamán. A cellák időközben rendszerbe is szerveződhetnek, majd elhagyják az ország területét. Ezt követően délután fokozatosan csökken a felhőborítottság és szép, napos idő kerekedik 25 fok közeli maximumokkal.

A mai napra (és a következő napokra) érvényes időjárás-előrejelzést IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Borítókép: BMartin Pictures