Pár napos kánikula, helyenként 35°C

Jövő héten igazi kánikula alakulhat ki néhány napra hazánk térségében.

Szerte Európában nyárias az idő a hét folyamán, még fent északon, Skandináviában is 25 fok felé emelkedett a csúcshőmérséklet. Tőlünk délre, a Mediterráneumban igazi kánikula is előfordult, különösen az Ibérián, ahol 35 fok feletti maximumokat is regisztráltak.
Ez a nyári idő megtörik pár napra – a hétvégén átvonuló hidegfront nyomán – de ezt követően az idei nyár első hőhullámára van kilátás.
A jelenlegi számítások szerint jövő hét szerdától legalább a jövő hét végéig fokozódik a hőség, néhol bizony forró nap esélye sem kizárt, vagyis a hőmérő higanyszála elérheti a 35°C-ot.

Hétfőn még érezteti magát a hidegfront (részletes előrejelzés előző cikkünkben), majd keddtől egészen a hét végéig általában száraz időben lesz részünk A gomoly- és kevés fátyolfelhő mellett sok napsütés mutatkozik, csak lokális, kisebb körzeteket érintő zápor, zivatargóc fordulhat elő, kiterjedt csapadéktevékenység ellenben kizárt.
A légmozgás kedden még élénk lehet, majd szerdától legyengül, az esetleges konvektív csapadékcellák környékén erősödhet meg.
Napról-napra fokozódik a nappali felmelegedés mértéke, a hét közepétől már igazi kánikulára készülhetünk.
Kedden 25-30, szerdán 27-33, míg csütörtökön 29-34, pénteken 30-35 fok közé emelkednek a csúcsértékek.

pár napos kánikula
Fokozódó hőség – Wxcharts

Hétvégén is folytatódik a meleg, de immár kellemetlenebb, fülledt hőségre célszerű számítani, hiszen növekszik a légkör nedvességtartalma. Kedvezőbbek lehetnek helyi záporok, foltokban hevesebb zivatarok kialakulásához a légköri feltételek.
Szombaton egy hidegfront közelíti meg országunkat, mely mögött enyhülhet a nagy meleg átmenetileg.

Az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, kiemelten a nagyobb városokban, a vízpartokon bizony nem süllyed mindenütt 20 fok alá a legalacsonyabb hőmérséklet, azaz trópusi éjszakák esélye is adott.
A napi középhőmérsékletek ebben az időszakban egyre több helyen elérhetik, sőt néhol meghaladhatják a 25 fokot.

Előrejelzés: Pap Áron
Borítókép: Györkő Zsombor