04.24-30: Hétvégén többnyire napos idő, jövő héten növekvő csapadékhajlam

Hétvégén viszonylag száraz, az átlaghoz képest hűvös, többnyire napos idő várható, majd jövő héten növekszik a csapadékhajlam, miközben hideg és meleg légtömegek hullámzó határán sodródunk.

850temp 20210423 00 129
Április 28: hideg és meleg légtömegek határán – Wxcharts

A hétvége mindkét napján jellegében fátyol- illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütéses órákat.
Szombaton nem, vasárnap viszont az északkeleti megyékben néhol záporok lehetnek, itt-ott zivatargóc kialakulására is készülni kell.
A légmozgás élénk, néhol erős lökésekkel párosulhat, szombaton északnyugatias irányból, míg vasárnap kezdetben délnyugat, később újra északnyugat felől támadhat fel a szél.
A reggelek csípősnek ígérkeznek, mind szombaton, mind vasárnap a fagyzugos vidékeken légköri fagyokra kell számítani!
Általában -4, +4 fok közötti értékeket mérhetünk a kora reggeli órákban, míg délutánra jobbára 11-18 fok közé emelkednek a csúcsértékek.

A jövő hét elején egy kialakuló mediterrán ciklon előoldalán nedvesebb, ám enyhe légtömegek érkezése mutatkozik.
Hétfőn ennek első hulláma a déli, délnyugati országrészt érinti, ott eső, záporok vonulnak át ismétlődő jelleggel, míg másutt hosszabb-rövidebb napsütéses órákat élvezhetünk.
A hétfő reggel változatlanul hűvös, hideg lesz, a fagyzugos, szélvédett régiókban 0 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Kora délután 11-16 fok között szóródnak a maximumok.

A keddi naptól a dél-nyugat felől érkező ciklonrendszer felhőzete, majd – főként szerdától csütörtökre – annak frontzónája alakítja az ország időjárását. Ennek pontos jellemzőit nehéz lenne még meghatározni, csak körvonalazható:
Északon, észak-keleten több órára kisüthet a nap, de dél felől egyre nagyobb területen újra és újra megvastagszik a felhőzet. A GFS modell kedd estétől a dunántúli területeken, szerdán többfelé számol csapadékkal, míg az ECMWF számottevő esőt csak szerda estétől jelez előre.

növekvő csapadékhajlam
GFS modell, április 28: növekvő csapadékhajlam

Szerdán fordul a szélirány és délies légáramlással enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, ez növeli a záporok, zivatarok esélyét.
Csütörtökön több helyen várható záporeső. Az emelkedő hőmérsékletek és a viharossá fokozódó dél-nyugati szél hatására délután zivatarok alakulnak és jelentősebb csapadék ígérkezik.
Pénteken már csak elszórt záporokra van kilátás hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok mellett.

Marad tehát a változékony idő: szerdán 10-17, csütörtökre várhatóan már 15-23 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála, majd péntekre visszaesik a hőmérséklet egy hidegfront következtében.

2 napos időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.