04.26-30: Két hűvös nap után erőteljes felmelegedés

Gyenge hidegfrontot okozott a vasárnap délután felerősödő észak-nyugati szél, ami miatt hűvösen kezdődik április utolsó hete, de felmelegedéssel zár.

A mérséklődő légmozgás hatására ismét fagypont közelébe esnek vissza a hétfői és keddi minimumok. Az Északi-középhegység völgyeiben, a Duna–Tisza közi homokhátságon és helyenként észak-nyugaton ismét gyenge fagyra számíthatunk. A hőmérsékletek hétfőn -4 és +4, kedden -2 és +5 fok között váltakoznak.
Mindkét napon a dél-nyugati megyék fölött lesz vastagabb, zártabb felhőzet, ahol borult időre, ismetlődő jelleggel kisebb esőre, szórványos záporokra készülhetünk. Az ország másik pontján a szakadozottabb felhőzet mellett időszakosan előtűnik a nap, arrafelé csapadék nem valószínű.
Változó irányú, felélénkülő légmozgás lesz a jellemző, a nappali hőmérsékletek hétfőn 9-14, kedden 9-15 fok között tetőznek. A csapadékos nyugati határvidékeken kell a leghűvösebb időre készülni.

Screenshot 20210425 222712
Április 26: hétfő délutáni időkép

Szerdán a felhők lesznek túlsúlyban, a nap csak rövid időszakokra tűnhet elő, de szórványos csapadék is kialakul több tájegységen.
A nap második felétől már déliesre fordul a szélirány, melynek köszönhetően emelkedésnek indulnak a hőmérsékletek: jellemzően 14-18 fok közötti értékeket mérhetünk.

Csütörtökön felerősödik a déli szél és erőteljes felmelegedés tapasztalható: a hajnali 7-11 fokról 17-24 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála, ezzel együtt viszont a zivatarok száma is megszaporodik.

erőteljes felmelegedés
Erőteljes felmelegedés – Szegedre várható hőértékek – weather