Április 22: zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

Sárga színű, azaz elsőfokú figyelmeztetés lép érvénybe április 22-én, csütörtökön, zivatarokra és felhőszakadásra.

Csütörtöki előrejelzés:
A déli órákig gyengén felhős égbolt várható napsütéssel, de az északi tájakon előfordul némi csapadék. A +4, +8 fokos hajnalt 14-19 fokos nappali hőmérsékletek követik.
A nap első felében a délnyugati szelet élénk, néhol délen és keleten erős lökések kísérik. Ezt követően egy hidegfront éri el hazánk térségét északnyugat felől, így fokozatosan megváltozik a szélirány. A front előterében erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, hatására ismét megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. A szakadozott felhőzet szórványosan okoz majd csapadékot,

zivatarokban azonban viharos széllökés és jégeső, nagyobb csapadékmennyiség, felhőszakadás is előfordulhat.

Országos szintű a figyelmeztetés zivatarok esetében, mivel bármelyik tájegységen kialakulhatnak az esti órákig. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, de a zivatargócokban viharos szélerősödés is előfordulhat.

Intenzív gócok alakulhatnak ki észak-keleten és dél-nyugaton, melyek következtében hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiségű csapadék eshet helyenként.
Felhőszakadás miatt adtak ki riasztást Heves, Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar megyére valamint Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Veszprém és Bács-Kiskun megyék területére, ahol rövid időn belül akár 10-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

elsőfokú figyelmeztetés felhőszakadásra
Elsőfokú figyelmeztetés felhőszakadásra – OMSZ

Borítókép: meteoalarm