Húsvéthétfő: nappal még tavasz, éjjel már tél

Kellemes időben lehet részünk húsvéthétfőn, egyedül a szél ront a tavaszias hangulaton, majd egy hideghullám miatt télies fordulat áll be:

Hétfőn átmeneti felmelegedésre számíthatunk:
a hűvös hajnal után mindenfelé kisüt a nap, mivel a nap első felében kevés felhő lesz az ország fölött. A sok napsütés hatására gyors emelkedésbe kezdenek a hőmérsékletek és ezt tovább fokozza az élénk, megerősödő, déli áramlás. A délutáni órákra 10-18 fokig melegszik fel a levegő, a nyugati határszéleken a 20 fokot is megközelítheti helyenként!

Screenshot 20210404 211248
Április 5, Húsvéthétfő : nappal még tavasz – woeurope

A déli szelet nagy területen élénk, az északi tájakon erős lökések kísérik a délután folyamán és a gomolyfelhőzet fokozatos növekedése tapasztalható. Észak-nyugat felől egy hidegfront közelít, melynek nyomán gyors hőmérséklet-csökkenés figyelhető meg:

Húsvéthétfő: nappal tavasz, éjjel tél
Április 5, hétfő délután – 10 fokos hőmérséklet-csökkenésel közelít a hidegfront

A front éjszakára érkezik meg a magyar határhoz és 75-85 km/órás széllökésekkel tör be a Kisalföldre, valamint tovább terjeszkedve a Dunántúl északi felére. A front előtt +5,+7 fokos minimumok mérhetőek, mögötte viszont -2, +2 fokra hűlnek az értékek. Az érkező csapadék eső, majd havas eső, hó formájában hullik, leginkább a dunántúli régióban valamint Észak-Magyarországon kifehéredhet a táj.

overview 20210404 00 054
Kedden hajnalban többfelé havazni fog – Wxcharts

Ezeken a területeken kedden reggel vékony, néhány centiméteres hóréteg alakulhat ki, de napközben ez olvadni fog.
A hidegfront mögött a nappali hőmérsékletek tél végi időjárást idéznek, ez a fokokat tekintve +2 és +8 közötti maximumokat jelent.

2 napos részletes időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.

A borítókép illusztráció.