Húsvét után újabb hideghullám tölti ki Európát

Az áprilisi hónap több, mint 10 fokos lehűléssel köszöntött be Európára egy erőteljes melegfront után. Az előrejelzési modellek adatai alapján egyelőre nincs kilátásban hosszabbtávú felmelegedés, sőt!

A húsvét-hétvégére kialakult hidegfrontot egy újabb hideghullám követi.

Ez Húsvéthétfőn az Egyesült Királyságot érinti, majd kedden széles sávban Közép-Európa és a Földközi-tenger felé terjeszkedik sok csapadékkal, melynek nagy része hó formájában érkezik.

újabb hideghullám széllel, havazással
Április 6, kedd: Erős hideghullám érkezik széllel, vegyes csapadékkal – Windy


A hideg légtömegek dél felé áramlását nagyon erős szél segíti, így kedden az Alpok, szerdán a Balkáni térségben erős hóviharok és 30-40 cm friss hó várható!

Órákon át tartó havazásra van esély Észak-Olaszország, Szlovénia és Horvátország esetében, ugyanis a frontális rendszer kissé lelassul, miközben áthalad a Földközi-tenger északi részén. Egyes területeken több, mint 30 cm friss hó hullik majd és csaknem fél méteres hóréteg alakulhat ki az Alpok magasabb hegycsúcsain.

accprecip 20210403 06 108
Április 6-7: jelentős csapadékkal érkezik a front – Wxcharts

További negatívum, hogy nagyon gyors és hirtelen hőmérséklet-csökkenés tapasztalható a front mögött és a fagypont alatti hőmérsékletek káros hatással lehetnek a virágzó gyümölcsfákra és az egyéb növényzetre.
A szélcsendes, derült éjszakák és a lehullott hó hatására bizonyos régiókban jóval -5 ° C alá is süllyedhet a hőmérséklet, de néhol megközelítheti a -10-et is!

Magyarországot ez a hideghullám hétfőn este közelíti meg és kedden hajnalban egyre több helyen vegyes halmazállapotú csapadékra és viharossá fokozódó észak-nyugati szélre lehet számítani. Az esőt havas eső, hó váltja a hőmérsékletek csökkenésével, ugyanis a front előtt keleten még +4, +7, míg nyugaton már csak 0, +3 fok mérhető.
Reggel a Dunántúl és Észak-Magyarország magasabban fekvő részein pár centiméteres hóréteg is összegyűlhet, majd napközben a front dél-kelet felé húzódik és esőre, havas esőre vált.
A csúcsértékek a délutáni órákra sem emelkednek sokat, +2, +8 fokot mutatnak majd a hőmérők.

2 napos részletes időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.