Húsvét 2021: mindennapos vendégünk lesz az erős szél

A húsvéti hosszú hétvége nem mutat jelentős változást, maradnak a hűvösebb hőértékek és mindennapos vendégünk lesz az erős szél.

Szombaton hajnalban a változó felhőzet mellett a dél-nyugati határ mentén pár milliméter csapadékra számíthatunk, a hőmérsékletek 0 és +10 fok között váltakoznak. Nyugaton enyhe lesz a levegő, míg gyenge fagy a keleti határvidéken fordulhat elő. A Dunántúlon élénk északi szél várható, ez a reggeli időszakban erősödik, viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések meghaladhatják majd a 60-70 km/órát.

Húsvéthétfőn hidegfront erős széllel
Április 3, szombat – viharos széllökésekre figyelmeztetnek! – OMSZ

Délelőtt fátyol- és gomolyfelhők takarják az eget, gyenge csapadék az északi tájakon alakulhat. A legmelegebb órákban az előző napokhoz képest sokkal hűvösebb marad az idő, +7 és +13 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők. A nap előrehaladtával egyre több helyen indul meg a záporeső, az északi hegyekben egy-egy hózápor sem kizárt.

Screenshot 20210402 233711
Április 3, szombat délután – többfelé csapadék várható – meteoeradar

Vasárnap gyengén felhős lesz hajnalban az égbolt, a minimumok többnyire -1 és +4 fok között alakulnak, pár fokkal hidegebb az északi fagyzugokban mérhető. Napsütéssel indul a reggel, majd gomolyfelhők tarkítják az eget és szórványosan egy-egy zápor, szemerkélő eső is előfordul. A hőmérsékleti maximumok +7 és +12 fok közelében tetőznek. Délután is marad a felhők, a napsütés és a záporok váltakozása. Az északi szél egész nap élénk marad, a nyugati és észak-keleti megyékben erős lökések alakulhatnak.

Húsvéthétfőn derült égbolt köszönt ránk, a hajnali hőmérsékletek várhatóan -4 és +4 között mozognak, de az Északi-középhegység völgyeiben -5, -7 fok alá is csökkenhetnek a minimumok.

Screenshot 20210402 234122
Április 5-én, hétfőn, fagyni fog keleten – OMSZ

A légáramlás dél-nyugatira fordul és a nap előrehaladtával fokozatosan erősödni fog. Csapadék az esti órákig nem mutatkozik. Délelőtt kevés gomolyfelhő és sok napsütés ígérkezik, a csúcsértékek +8, +15 fok között valószínűek, a magasabb hőmérsékleteket nyugaton tapasztaljuk. Délután az északi tájakon már több lesz a felhő és erős északi szél fúj majd.

Screenshot 20210402 234357
Április 5: Hidegfront érkezik erős széllel – OMSZ

Estére észak-nyugat felől egy újabb hidegfront csapadékrendszere érkezik meg, ami havas esőt, hózáporokat ígér a következő napokra!