Április 1-2: keletre heves zivatar, szél és jelentős csapadék egyaránt várható

Április elsején egy hidegfronttal nedvesebb légtömegek közelítenek észak felől, nyomán zivatar, erős szél, lokálisan jelentősebb csapadék, majd 8-12 fokkal hűvösebb hőmérséklet várható.

A csütörtöki nap első felében az előző napokhoz hasonlóan változóan felhős, de enyhe idő tapasztalható. Az élénk, néhol erős dél-nyugati légáramlás hatására tovább fokozódik a levegő felmelegedése, kora délután 17-25 fok közé emelkednek a csúcsértékek!

Screenshot 20210331 225936
Április 1: Magas hőmérsékletek a hidegfront előtt – OMSZ

Napközben a keleti tájakon megnövekszik a gomolyfelhőzet és északon szórványos záporok alakulnak. A magas hőmérsékletek és a környezeti feltételek adottak lesznek akár heves zivatarok kialakulására is, amit helyenként kisszemű jég és erősebb széllökések kísérhetnek a délutáni, valamint az esti órákban.

heves zivatarok is kialakulhatnak
Csütörtök: heves zivatarok is kialakulhatnak

Az előrejelzési modellek az észak-keleti megyékben 10-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséggel is számolnak.

accprecip 20210331 00 060
Várható csapadékösszeg péntek délig

Csütörtökről péntekre virradóra még sokfelé eshet, majd a csapadék csökkenő intenzitást mutat és egyre kisebb területen fordul elő. Ezzel szemben az északira forduló szél fokozatosan terjeszkedik és egyre inkább megerősödik, 40-60 km/órás maximális széllökésekre számíthatunk.
Pénteken a hőmérsékletek terén pár fokos csökkenés észlelhető, 11 és 18 fok közötti értékeket mérhetünk, szombaton viszont 5-11 fok közelében maradnak a maximumok.

Kövesse nyomon a hidegfrontot RADARON, ahol megnézhető többek között a csapadék intenzitása, a felhőzet helyzete és mozgásának iránya.