Április elejéig tavaszi meleg, majd erős hidegfront záporral, zivatarral

A meteorológiai tavasz első hónapja az átlagnál magasabb hőmérséklettel zárul Európa nagy részén, majd a szeszélyes április első hétvégéjén egy meglehetősen erős hidegfront veti vissza a hőértékeket.


Nyugat- és Közép-Európa egyes részein a délutáni csúcshőmérsékletek 20, helyenként 25 fok fölé emelkednek csütörtökig. Ez körülbelül 10 °C-kal haladja meg az átlaghőmérsékletet.

A tavaszi meleg időjárás április 1-ig tart, ezt követően sokkal hűvösebb légtömegek érkeznek Európa fölé és az előrejelzési modellek szerint a hajnali fagyok is visszatérnek.

Áprilisra hidegfront érkezik
Hidegfront érkezik Húsvétra – wxcharts

Magyarországot ez a hidegfront csütörtök este éri el, addig viszont enyhe marad az idő:
Csütörtök hajnalban keleten felhős, nyugaton derült égbolt várható, a minimumok +4, +11 fok közé hűlnek vissza. Délelőtt a dunántúli területeken több órás napsütésre számíthatunk, a keleti tájak fölött viszont fátyol- és gomolyfelhők takarják az eget.
Az élénk, délies légáramlás hatására +15 és +22 fok között tetőznek a csúcshőmérsékletek, de néhol magasabb hőértékek is előfordulhatnak.
Délután tovább növekszik a gomolyfelhőzet és észak-keleten záporok, zivatarok kialakulására nyílik alkalom az esti, valamint az éjszakai órákban. A szél közben nyugatira, majd északira fordul és élénk lökések kísérik.

overview 20210330 00 069
Április 1, csütörtök: Zivatarokkal érkezik a hidegfront

Pénteken hajnalban a hidegfront a keleti megyékben okoz többfelé csapadékot, a határmenti részeken jelentősebb mennyiség is eshet.
A délelőtti órákban már megkezdődik a felhőzet felszakadozása az északi tájakon, a nap is kisüthet, viszont erős széllökésekre számíthatunk szinte országos szinten.
A délutáni időszakban északon 10-15 fok ígerkezik, míg délen a 20 fokot is megközelítik még a hőmérők higanyszálai.
Az est folyamán a hőmérsékletek gyors csökkenése figyelhető meg és szombaton hajnalban az észak-keleti hatarszéleken már gyengén fagyhat is.

2 napos részletes időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.