Hideghullám és hókáosz a világ különböző pontjain

Hideghullám figyelhető meg a világ számos országában:

Dél-Koreát 57 éve nem látott hideghullám bénította meg január 7.-én. Szöul-ban -16 fok alá süllyedt a hőmérséklet és több helyen 30 centiméteres hóréteg akadályozta a közlekedést.

Japánban ugyanez a hidegfront több napig tartó havazást váltott ki, a mentési műveletekhez a hadsereget is bevonták.
Január 8.-án rekord alacsony hőmérsékletek születtek és több helyen megdőltek a valaha mért hórekordok. Néhol 24 óra leforgása alatt több, mint egy méterrel nőtt a hótakaró vastagsága és vannak helyek, ahol már 2-3 méteres hó torlódott fel. Japánban egy hónap alatt harmadik alkalommal történik ilyen mértékű hóvihar.

138113800 448991793118013 2611874504171011749 n
2021. január 10, Japán (Extreme Weather World)
ErXpVj6VgAE6dGG
Hórekordok Japánban – forrás: Sayaka Mori

Január 8.-án Oroszországban is a nem mindennapi időjárás következménye lett egy síparadicsomban történt lavina-baleset Norilszk városához közel. A mentőszolgálat munkatársai -23 fokos hidegben indultak az eltűnt emberek felkutatására és a keresést tovább nehezítette az erős szél és hóvihar.

ErPA5GrXIAY2 KU
forrás: Kirill Bakanov, Norilszk

Spanyolországban -34,1 fokkal hidegrekord dőlt meg a Pireneusokban. Ez mindössze 2 nappal azelőtt történt, hogy a Filomena viharciklon elérte az országot és a januári hónap második hetében az erőteljes havazás számos problémát okozott az Ibériai-félszigeten.

Havazott az Egyesült Államok déli részén is: egy hatalmas hóvihar söpört végig Texas, Louisiana és Mississippi államaiban 2021. január 10-én, vasárnap és mintegy 150.000 háztartás maradt áram-ellátás nélkül.
Tudni kell, hogy ezeken a területeken ritkaságszámba megy a tél fogalma és most olyan helyeken is havazott, ahol évek vagy évtizedek óta nem láttak hasonló időjárást.

Az eseményeket az északi sarkvidéken kialakuló hőhullámhoz kötik, ami jelen esetben 20°C-kal emelte meg a sztratoszféra hőmérsékletét.

Ez a felmelegedés – egyszerűen fogalmazva – kiszoríthatja a hideget, ami később leszakad és a sarki hideg ilyenkor dél felé áramlik. Egy ilyen hidegmag hatása alá kerül Európa keleti fele és a Balkán térsége is az elkövetkező napokban.

hideghullám érkezik Európába
Hidegmag Skandinávia fölött, január 12 (SWE)

2 napos szöveges időjárás előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.