01.12-13: Frontátvonulások, napsütés és havazás elegye

Frontátvonulások, napsütés és havazás elegye jellemzi a keddi és szerdai nap időjárását:

Kedden észak-nyugat felől csökken a felhőzet, így a derült tájakon hajnalban -6,-10 fok is előfordul, míg dél felé haladva 0,-4 fok mérhető. E napon egy átmeneti melegfront érkezik többfelé élénk déliesre forduló légáramlattal, a levegő hőmérséklete napközben 0 és +4 fok között alakul.
A nap első felében észak-nyugaton derült lesz az égbolt és sok napsütés mutatkozik a feloszló köd után, miközben a dél-keleti, keleti határvidékeken folytatódik felhős idő szórványos hózáporokkal. A déli óráktól ismét megvastagszik a felhőzet és észak-nyugat felől az esti órákra egy csapadékzóna érkezik néhol vegyes, de főként szilárd halmazállapottal.

frontátvonulások és havazás
Kedden a déli és keleti tájakon várható havazás, estétől észak-nyugat felől érkezik

Szerdán hajnalban 0 és -4 fok között mérhetőek a minimumok, majd fordul a szélirány és észak-nyugat felől hidegfront érkezik erős, a Tisza vonalától nyugatra viharos széllökésekkel. Ennek előterében havazás vonul át az északi tájakon, de helyenként havas eső, ónos eső is eshet, majd délelőtt a keleti megyékben várható néhány (3-4) centiméteres hóréteg!

overview 20210111 00 051
Szerdán hajnalban intenzív havazás mutatkozik észak-keletre

Nyugaton ugyanakkor már szakadozni fog a felhőzet, a nap is többfelé kisüt és délután már csak a keleti határvidékeken fordulhat elő gyenge havazás, majd ott is megszűnik. A levegő hőmérséklete -2 és +3 fok között alakul.

snowdepth 20210111 00 072
A várható hóréteg csütörtökig

Borítókép: Stégermájer Ádám, térképek Wxcharts