Viharos északi szél hozza a sarki hideget

Az északi szél a hét második felében egyre hidegebb, fagyosabb légtömegeket sodor felénk:

Csütörtökön az éjszakai órákban érkező hófelleg az északi tájakról dél és kelet felé egyaránt terjeszkedik, majd napközben szórványossá válik és az itt-ott elvékonyodó felhőzet hatására a nap is előtűnik rövid időszakokra. Délelőtt erős, délután viharos lökések kísérik az északi, észak-nyugati szelet. A dunántúli területeken helyenként 70-80 km/órás széllökések várhatóak, a hóval borított tájakon hófúvásra lehet számítani. A hőmérsékleti maximumok -2 és +3 fok között tetőznek.

Pénteken felhős idő várható, csak az ország középső harmadában maradhat derült az égbolt. Hajnalban a nyugati tájakon -2,-6 fok mérhető, keleten viszont -5, -10 fokig süllyednek a hőmérők higanyszálai, ugyanis a sarki hideg “magja” tőlünk keletre helyezkedik hétvégén.

az északi szél sarki légtömeget hoz
A sarki hideg “magja” tőlünk keletre helyezkedik (Wxcharts)

A felhőátvonulások mellett pénteken a Duna-Tisza közén néhány órás napsütés is kialakul, míg a felhős tájakon egy-egy hózápor, kisebb havazás is előfordul. Az élénk északi szél a déli órákra ismét felerősödik a Dunántúlon, a hőmérsékleti értékek napközben -2 és +2 fok között mozognak.

Szombaton éjjel a gyengén felhős égbolt hatására a keleti határvidékeken erős fagyok várhatóak -10, -12 fok körüli értékekkel, de általában -3 és -8 fok közé csökkennek a minimumok.

AddText 01 13 11.49.18
A várható minimumok – január 16, szombat

Napközben felhőátvonulások, napos időszakok és itt-ott hózáporok alakulnak. Az északi szelet továbbra is élénk, a Dunántúlon erős lökések kísérik. Napnyugta után gyorsan hűl majd a levegő hőmérséklete és a szélcsendes keleti megyékben már az esti órákban helyenként -10 fok közelébe vagy az alá csökkennek a hőértékek!

Vasárnapra virradóra észak, észak-kelet felől megnövekszik a felhőzet (ez csökkenti a lehűlés mértékét) és kisebb havazás is érkezhet. A hajnali órákban általában -3, -12 fok között mérhetőek a minimumok, majd felhős-napos időszakok következnek. Estére kitisztul az égbolt és egy újabb fagyos éjszaka mutatkozik, amikor az északkeleti fagyzugokban akár -15 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála!

A borítókép illusztráció.