Csütörtökön nyárias meleg, majd hidegfront

overview 20220907 00 042

Pár napos kellemes, meleg őszidő után egy hidegfront teszi tiszteletét csütörtökön, majd változékony, többször csapadékos, pár fokkal hűvösebb időjárás várható hétvégére.

Részletek:
Szerdán a napos időszakokat többfelé zavarhatja fátyol- és gomolyfelhőzet. Egy-egy szórványos zápor, zivatar az esti időszakban nyugaton és északon mutatkozik. A keleti, dél-keleti szél mérsékelt marad és 23, 28 fokos hőmérséklet lesz a jellemző.

Csütörtökön a délies légmozgással tovább melegszik az idő és egy hidegfront előterében a hét legmelegebb napja áll majd előttünk.
A változó felhőzet mellett többfelé előtűnik a nap, de északon, észak-keleten már a délelőtti órákban előfordul egy-egy zápor, zivatar. A hőmérsékleti csúcsok 26, 32 fok közelében alakulnak.

csutortok du
Csütörtöki maximumok


Délután észak felől megnövekszik a felhőzet, az élénk déli szelet pedig egyre többfelé kísérik erősebb lökések. Estétől észak-nyugatira fordul a szélirány és egy hidegfront csapadéktömbje halad át dél-kelet felé. A zivatarokat szélerősödés jellemzi, többfelé felhőszakadás kíséri, akár15-20 millimétert meghaladó mennyiséggel és a zivatarok rendszert alkotva növelhetik intenzitásukat.

overview 20220907 00 045
Hidegfront vonul át intenzív csapadékkal, zivatarokkal – Wxcharts
Screenshot 20220907 204344
24 órás (várható) csapadékhozam – Meteologix

Pénteken a keleti tájakat takarja majd vastagabb felhőzet, arrafelé gyenge csapadék is előfordul a távozó front hatására. Napközben csökken a felhőzet, az ország középső tájain több órára kisüt a nap, majd estére újabb zivatarok érik el a nyugati megyéket.

Hétvégén több alkalommal megnövekszik a felhőzet, feltámad az észak-nyugati szél és további záporokra, zivatarokra lehet számítani. A levegő hőmérséklete visszahűl kissé: hajnalonként 9,14 fok várható, a legmelegebb órák maximumai 20,24 fok körül maradnak.