Hurrikánszezon – eddig hurrikánok nélkül

Screenshot 20220903 070015

Már három hónapja tart a hurrikánszezon az Atlanti óceánon, de első nagy ciklonja, Danielle, még csak most fejlődött ki, szeptember 2-án.

A meteorológusok az elmúlt 60 év alatt mindössze 3 olyan alkalmat jegyeztek fel, amikor augusztusban nem alakult ki trópusi ciklon, miközben normál körülmények között a hurrikánszezon ilyenkor már a csúcsához közelít.

Összehasonlításként 2020 és 2021 két nagyon aktív év volt hurrikánok szempontjából. Tavaly 21 trópusi rendszer kapott nevet, tavalyelőtt pedig rekordszámmal 30-at regisztráltak és 2020 szeptemberének első napjaiban már a tizenhatodik formálódott!

Tudni érdemes, hogy a hurrikánok időszaka hivatalosan június 1.-én kezdődik és november 30.-ig tart.
Fontos, hogy a ciklonok kialakulásának legfontosabb összetevője a meleg tengervíz és bár sok minden okolható a viharok elmaradásáért, az óceán hőhiánya mégsem tartozik most ezek közé.

Elmondható, hogy a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán déli részeinek víze 1-2 fokkal melegebb, mint általában. További érdekesség, hogy óceán északi részei néhol 4-5 fokkal vannak a normális értékek felett!

Akkor mi lehet az, ami az elmúlt hetekben megakadályozta a trópusi rendszerek kialakulását? A válasz pedig a Szahara-sivatagból érkező száraz, poros levegő és a kedvezőtlen szélnyírás.

hurrikánszezon - hurrikánok nélkül
Szaharai por az óceán fölött augusztus 2-án

Magyarázatra szorul az is, hogy ha Danielle az idei év első hurrikánja, miért kapta rögtön az ábécé negyedik betűjével kezdődő nevet?
Idén eddig már volt három nevesített atlanti vihar: Alex június elején, majd Bonnie és Colin júliusban, viszont ezek nem érték el a hurrikán fokozatot.