Őszies idővel indít a szeptember

IMG 20220830 235145

Szeptember elsejével egy markáns hidegfront érkezik, mely esőt hoz magával és hűvösebb, őszies időt eredményez.

Csütörtökön napközben dél-keleten lehet több napsütés, az északi tájakon pedig egyre több gomolyfelhő jelenik meg egy hidegfront hatására.

őszies idővel indít a szeptember
09.01, csütörtök: esőt hoz egy hidegfront – wxcharts

Záporokra, tartósabb esőre nyugaton és a Duna-Tisza közén van kilátás, az évnyitót fedett részen érdemes tervezni. A lehulló csapadék mennyisége helyenként a 10-15 millimétert is meghaladhatja nap végére. A keleti oldalon az élénk északi szél megerősödik és ezzel együtt hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A maximumok 17 és 27 fok között váltakoznak, a felhősebb nyugati megyékben az alacsonyabb értékekkel.

Pénteken általában 14, 18 fokos hőmérsékletekkel indul a reggel, habár az északi tájakon már előfordulnak hűvösebb térségek. Ezen a napon a keleti részre helyeződik a vastagabb felhőzet, nyugaton pedig több-kevesebb napsütésre lehet számítani, ugyanakkor a maximumok 20, 25 fok közelében alakulnak. A felhős tájakon szórványos záporok, a dél-keletihatárok mentén eső várható, de jelenlegi mutatókkal a csapadék jelentősebb része a határokon kívülre kerül.

Screenshot 20220831 000643
09.02: szombati minimumok – OMSZ

Szombaton hajnalra, immáron a front mögött, jellemzően 10, 15 fokig csökken a levegő hőmérséklete, viszont előfordulnak olyan területek is, ahol pár fokkal 10 fok alatti értékeket mutatnak majd a hőmérők.
Változékony időre számíthatunk hétvégén, a kezdeti napsütést gomolyfelhők váltják, a légmozgás déliesre vált, majd vasárnap ismét szórványos csapadékra készülhetünk.

RADAR