09.14: Hét közepére kettéosztja a hőmérséklet az országot

IMG 20220911 154026

Hét közepére visszakacsint még a nyár, de a hajnalok már párásak és egyre hűvösebbek lesznek az előttünk álló napokban.

Hétfőn és kedden egy anticiklon helyeződik az ország fölé, így csökken a csapadékhajlam. A köd feloszlása után többfelé kisüt a nap, majd gomolyfelhősödés indul, de csak szórványos jelleggel fordul elő zápor, záporeső, leginkább nyugaton. Az élénk észak-nyugati szelet erős lökések kísérik, a maximumok 19, 25 fok közelében mérhetőek.

Screenshot 20220911 153358
Keddre várható minimumok – Ventusky

Kedden kimondottan hűvös lesz a hajnal, a minimumok általában 5 és 10 fok közé esnek, ennél magasabb értékeket csak dél-nyugaton mutatnak a hőmérők.
A nap első felében derült égbolt várható, több órás napsütéssel. A légmozgás déliesre vált és mérsékelt marad, a hőmérsékletek emelkedésnek indulnak, a legmelegebb órákban 21, 26 fok valószínű. Délután fátyolfelhők zavarják a napsütést, majd megjelenik a gomolyfelhőzet és estére egy-egy zápor is előfordul szórványosan.

Szerdán egy északi ciklon és a délre húzódó anticiklon határán gomolyfelhők takarják fölöttünk a napot, az ország északi felén záporokra, záporesőre is számítani kell.
Ez a kettősség a hőmérsékletek terén is kontrasztot von, míg észak-keleten néhol a 20 fokot sem érik el a maximumok, a déli megyékben 30 fok közeli, nyárias hőértékeket mérhetünk.

hét közepére kettéosztja a hőmérséklet az országot
09.14, szerda: 2 méteren mérhető csúcshőmérsékletek

Csütörtökön front érkezik, megszaporodnak a zivatarok. Péntekre az észak-nyugatira forduló széllel hidegebb légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét és érezhetően őszies idő köszönt ránk.