Erős fagyokkal indul a hét

frozen 201495 1280

A csökkenő felhőzet hatására erős fagyokkal indul a hét, helyenként -15, -18 fok alá hűl a levegő.

850temp 20220123 00 027
A keleti országrészben erős fagyokra kell számítani – wxcharts

Hétfőn jobbára tiszta égbolt köszönt ránk, felhők csak a nyugati határsávot takarhatják. A keleti tájakon fagyos, -10, -15 fokos hőmérsékletekkel indul a hét, de az ország legtöbb pontján -6, -10 közé esnek a minimumok. Egyedül a nyugati tájakat védi meg a felhőzet az erős lehűléstől, arra -1, -3 fok valószínű és megszűnő hózáporok.

Hét elején egy anticiklon helyeződik fölénk, melynek hatására csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége.
Hétfőn mérsékelt légmozgás és szinte zavartalan napsütés várható. A csúcshőmérsékletek fagypont körül, -1 és +1 fok között alakulnak.

Kedden tovább erősödik az éjszakai lehűlés mértéke, a legtöbb helyen -7, -11 fok közé esnek a hőértékek, de az észak-keleti tájakon -13, -18 fok alatti minimumokra is számítani kell a hideghullám csúcspontján.

Screenshot 20220123 082126
01.25, kedd: A határokon kívül -20 fok alá süllyed a hőmérséklet! – Ventusky

Észak-nyugat felől ugyanakkor felhősödés kezdődik, mert egy északra elvonuló ciklon türemkedik be az ország fölé. Több napsütés a déli, dél-keleti tájakon várható, a légmozgás pedig mérsékelt marad.
A szakadozott felhőzetből némi csapadék hullik a nap második felében, ez a fagypont körüli hőmérsékletek miatt nyugaton havazás, havas eső, ónos eső formájában egyaránt lehetséges foltokban. A Nyírségben egész nap fagypont alatt maradnak a csúcsértékek, így ott hózápor, hószállingózás lesz a jellemző.

Szerdán a keddi naphoz hasonlóan felhős marad az ég, viszont enyhébb lesz a hajnal, általában -1, -5 fok valószínű. Foltokban továbbra is kialakulhat jelentéktelen mennyiségű vegyes csapadék, de napos körzetek is előfordulnak a nap folyamán.