Nagyobb havazás nyugaton, erősebb fagyok keleten

lake balaton 6106085 1280 1

Nyugaton komolyabb havazásra is számítani kell hétvégén és a hőmérsékleti értékek is napról napra csökkenni fognak.

Csütörtökön egy markáns hidegfront vonul át erős széllel és vegyes halmazállapotú csapadékkal.
Péntekre virradóra még kialakulhatnak hózáporok, majd a reggeli órákra felszakadozik a felhőzet és a legtöbb helyen már kiderül az égbolt.
A délutáni felhőátvonulások mellett több órás napsütés várható, elszórt hózáporok azonban továbbra is előfordulnak, főként a nyugati tájakon. Az idő szeles marad, az észak-nyugati légáramlást erős lökések kísérik az ország középső területein. A legmagasabb nappali hőmérséklet fagypont közelében, -1, +3 fok között alakul.

Hétvégén folytatódik a télies idő , miközben egy hullámzó frontfelhőzet többszöri havazást okoz az ország nyugati felén.
Szombaton hajnalban észak-nyugat felől megnövekszik a felhőzet és havazás veszi kezdetét. Előbb a Dunántúlon, majd a déli tájakon is havazni kezd, leginkább a Budapest-Békéscsaba vonaltól nyugatra. Ezeken a területeken a szél is megerősödik, a legerősebb lökések elérhetik a 60-70 km/órás sebességet is. A nap előrehaladtával a havazást havas eső válthatja fel, a csúcshőmérsékletek +4,+7 fokig emelkednek, miközben a keleti tájakon marad derült égbolt, a napsütés és az alacsony (0,+3 ℃) hőmérsékleti értékek.
Szombaton a felhősebb nyugati megyékben -1,-4 fok, a derűsebb keleti vidékeken viszont -5,-12 fok közötti minimumokra számíthatunk.

Vasárnap pár fokkal tovább hűl a levegő, nagy területen kitisztul az égbolt, felhősebb tájak a keleti és nyugati határvidékeken fordulnak elő. A Dunántúl nyugati oldalán újabb havazás, havas eső mutatkozik, észak-keleten inkább csak gyenge hószállingózás valószínű.
Jelenlegi modellfutások alapján akár 10-20 centiméternyi hó is összegyűlhet hétvégén:

Borítókép: Petery képe