Fagymentesen indít a december

November utolsó napján még országszerte fagypont alatti hőértékekkel indul a nap, majd enyhébb légtömegek érik el az ország déli határait, így az idei december fagymentesen kezdődik.

A változékony időjárást az Európán áthaladó ciklonoknak köszönhetjük, amelyek elő-, illetve hátoldali áramlása okozza a hideg- és melegfrontok hullámzó jellegét.

Kedden, november 30-án, általában -1, -6 fok közé tehető a hajnalban mérhető hőmérséklet, ennél pár fokkal hidegebb csak a fagyra érzékeny helyeken lehetséges.
Kezdetben többfelé előtűnik a nap, felhősebb tájak az ország északi felén mutatkoznak, ugyanakkor a levegő hőmérséklete a legmelegebb órákban is +3, +6 fok között marad.
Ezt követően az élénk észak-keleti szelet estére erős dél-nyugati váltja egy ciklon előoldalán. Az enyhébb levegővel ugyanakkor csapadék is érkezik, az északi tájakra átmeneti havazással, délebbre havas esővel, esővel.

kedden enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek
November utolsó napján enyhébb légtömegek érkeznek – Meteoeradar

December elsején, szerdán, felhős lesz a reggel és fagypont felett alakulnak a minimumok. Csapadék csak kis mennyiségben, észak-nyugaton fordulhat elő. Helyenként kitisztul az ég és kisüt a nap, ez reggel leginkább észak-keleten, majd délután a Dunántúlon tapasztalható.
A dél-nyugati szél változó erősséggel fúj majd a nap folyamán, a csúcsértékek +6 és +9 fok közé emelkednek a hajnalban mérhető +1, +4 fokos minimumok után.

Fagymentesen indít a december
12.01: Szerdai időkép – OMSZ

Csütörtökön is folytatódik a decemberi időjáráshoz mért enyhe idő, a hőmérsékleti értékek leginkább a pozitív tartományban maradnak.
A nap folyamán egy újabb csapadékrendszer érkezése várható, ugyanis a tőlünk északra elhaladó légörvény peremén egy mediterrán ciklon képződik. Előbb csak szórványos eső alakul, majd egy összeáramlási zóna biztosíthat jelentősebb mennyiséget egy dél-nyugat észak-kelet tengely mentén.
(Ennek pontosabb alakulásáról hamarosan beszámolunk oldalunkon)

overview 20211129 00 090
12.02, csütörtök: Mediterrán ciklon érkezhet

Borítókép: Amberg Anna