11.30: északi tájainkon már havazik

Észak felől megközelítette határainkat az a felhőzet, ami a keddi nap végéig többfelé hoz havat vagy vegyes halmazállapotú csapadékot a modellek előrejelzése alapján.

az északi tájakon havazás indul

Habár erős dél-nyugati szél fúj, északon tartja magát a hideg levegő és a hőmérsékletek számos helyen fagypont közelében vagy az alatt mutatkoznak jelenleg is.

homerseklet
Az OMSZ hőmérsékleti térképe – 11.30, 14:30

Az ország észak-nyugati tájain így egyre több helyen esik majd és a következő órákban egyre inkább szilárd halmazállapotú lesz a csapadék.

A kezdődő havazás tovább terjed majd a középső és keleti országrészre is, habár számottevő mennyiség inkább csak a hegyvidékeken, úgy mint a Börzsönyben vagy a Bakonyban gyűlhet össze.
Síkvidéken átmenetileg kifehéredhet a táj, de az esti óráktól délebbre az enyhülő levegő hatására egyre inkább havas eső, majd eső lehet a jellemző.

Szerdán az enyhébb légtömegek miatt fagymentesen kezdődik a decemberi hónap. Foltokban szakadozottá válik a felhőzet, több helyen kisüthet a nap, az északi, északkeleti területeken ugyanakkor egész nap megmaradhatnak a felhők. Csapadék csak elhanyagolható mennyiségben, az északi megyékben fordulhat elő.
Az élénk dél-nyugati szelet továbbra is erős lökések kísérhetik.
Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 0 és +5, a délutáni csúcsértékek +5 és +11 fok között mozognak.

RADAR

Borítókép: illusztráció