10.13: Erős szél kíséri a hidegfrontot

Szerdán hidegfront érkezik, melyet erős szél és hűvös hőmérsékletek jellemeznek, emellett a hegyekben hózápor, síkvidéken viszont zivatar alakulhat.

Részletek:
Szerda hajnalra megérkezik a hidegfront felhőzete az ország fölé, a hajnali óráktól a Dunántúl nyugati felén szórványos esőre, záporokra lehet számítani.
Keleten gyengén felhős égbolt várható, így a szélvédett helyeken néhol fagyhat is. A minimumokat általában -1 és +7 fok között mérhetjük. Több helyen ködös, párás lesz a hajnal, majd az Északi-középhegység környezetében is beborul az ég. A kialakuló csapadék az alacsony hőmérsékletek miatt halmazállapotot válthat a magasabban fekvő régiókban, így a hegyekben újra hózáporokra nyílik esély.

Az észak-nyugati szél a délelőtt folyamán egyre többfelé megélénkül, a dunántúli területeken felerősödik, az Alpokalján viharos lökések kísérhetik.
A felhőzet a nap folyamán egyre inkább szakadozottá válik, melynek köszönhetően előbb csak kis körzetekben, majd délután nyugat felől többfelé kisüt a nap. A hőmérsékleti maximumok 10-15 fok közelében tetőznek.
Délután az ország keleti felén maradhat több felhő, arra szórványosan záporok, záporeső alakul ki, a keleti, dél-keleti megyékben pedig egy-egy zivatar is előfordulhat. A keleti határsávnál megreked, lelassul a felhőzet, így az esti időszakban és az éjszaka folyamán 5-15 milliméter csapadék is összegyűlhet.

hidegfront erős széllel, szórványos csapadékkal
10.13, szerda: A keleti tájakon egy-egy zivatar is kialakulhat – Wxcharts

Borítókép: OMSZ széltérkép