08.15: Figyelmeztetés hőségre és heves zivatarokra

Délen hőség várható, zivatarok pedig többfelé alakulhatnak vasárnap az országban:

Vasárnap kevés felhővel és sok napsütéssel indul a nap. A derült égbolt és a délies légáramlás hatására gyorsan melegszik majd a levegő hőmérséklete. A legmelegebb órákra 31 és 37 fok közötti maximumokra van kilátás.

Screenshot 20210813 190255 1
Vasárnapi maximumok – OMSZ

Észak-nyugatról ugyanakkor megnövekszik a gomolyfelhőzet, labilizálódik a légkör és szórványosan záporok, zivatarok alakulnak. Nagyobb számban a Duna-Tisza közének északi felén, de kisebb körzeteket érintően délen is előfordulhatnak, valamint foltokban nyugaton. A délutáni cellák akár rendszert is alkothatnak és hevesebb jelleget ölthetnek Észak-Magyarországon. (Egyes modellek nem zárják ki a heves események kialakulását a nyugati tájakon is, tehát van némi területi bizonytalanság!)

Kis területre nagyobb mennyiségű csapadék hullhat, a zivatargócokat viharos (70-90 km/h) szél és jég kísérheti, valamint a hőmérsékletek 5-10 fokos átmeneti csökkenése tapasztalható a zivatarok környezetében.

zivatarok érkeznek megerősödő széllel
08.15, vasárnap: Csapadék- és széltérkép késő délután- OMSZ

Az éjszaka folyamán az északi, észak-keleti tájakra ismét zivatarok érkeznek és néhol jelentősebb csapadékra, légzuhatag kialakulására továbbra is számítani lehet.

overview 20210814 00 048
Éjjel az északi, észak-keleti tájakon ismét zivatarok alakulnak – Wxcharts

Hétfőn egy hullámzó hidegfront közelíti meg az országot. Délután újra megnő a zivatarokra való hajlam, előterében viszont még magas hőértékek alakulnak szerte az országban, délen, dél-keleten marad a 36-38 fokos kánikula.

RADAR