Hidegfront: kedden 10 fokkal lesz hűvösebb

A hétfői nap második felében egy hullámzó hidegfront éri el országunkat északnyugat felől:

ez a hét közepére országszerte felszámolja a hőhullámot és normalizálja a nappali felmelegedés mértékét.

Részletes előrejelzés:
Hétfőn a reggelre lecsengő és elvonuló zivatargócokat követően több órás napsütésre számíthatunk, amit egyre több gomoly és magas-, továbbá középszintű felhőzet zavarhat meg, foltokban egy-egy záporral, zivatarral.
Kora délutántól ismét növekszik a zivatarhajlam, miközben északnyugat felől megközelíti, sőt el is éri határainkat a várt hidegfront.

hidegfront érkezik
A hidegfront várható csapadéka hétfőn – OMSZ

Prefrontálisan (a front előterében) több helyen alakul ki konvektív csapadék. A front vonalában heves zivatarokhoz is kedvező feltételek mutatkoznak a nyugati, valamint az északi megyékben, amik jéggel, felhőszakadással és viharossá erősödő (>80-100 km/h) széllel járhatnak! Kezdetben a déli szél élénkül, erősödik meg többfelé, később a front hatására az északnyugati szelet kísérhetik erősödő lökések.
A front előtt az ország túlnyomó részén még kánikula, délkeleten forróság lesz, zömmel 32-37 fok közötti csúcsértékekkel. Északnyugaton ennél kicsivel alacsonyabb értékek is lehetnek, dél-keleten pedig egy-két fokkal magasabb is mérhető a délutáni órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 3 déli (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád) megyére a legmagasabb, azaz piros fokozatú figyelmeztetést rendelte el a hőségre vonatkozóan, ott a napi középértékek meghaladhatják a 29 fokot.
Emellett zivatarokra, felhőszakadásra is figyelmeztetés érvényes.

Screenshot 20210815 230657
Hétfői maximumok – OMSZ

Kedden átvonul felettünk a hullámzó hidegfront szakadozott felhősávja dél-kelet felé, emellett azonban hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Napközben csökken a csapadékhajlam, de még lehetnek zápor, zivatargócok. Élénk északnyugati légmozgás hoz frissebb, alacsonyabb hőmérsékletű levegőt a magasban, ezért a talajközeli szinteken is visszaesik a felmelegedés mértéke. Jobbára 21-29 fok közötti csúcsértékeket regisztrálhatunk, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Screenshot 20210815 224655
Kedden 10 fokkal lesz hűvösebb – OMSZ

RADAR

Előrejelzés: Pap Áron