Mediterrán ciklon a Fekete-tengeren, extrém esőzés kíséri

A dél-európai hőhullám és a Kelet-Európa fölötti hideg légáramlás kombinációja nagyon ritka jelenséget okozott a Fekete-tengeren.

Egy “medikán” (mediterrán hurrikán) alakult, jól kivehető szemfallal, ami egy trópusi ciklon paramétereit viseli magán.
Általában erős instabilitás eredménye, ami a meleg tengervízből nyeri az energiát és súlyos időjárási események hordozója.(Legutóbb, 2020 szeptemberében, a Földközi-tengeren, a görög partoknál lehettünk szemtanúi hasonló jelenségnek. “Medikán a görög partoknál“)

A légörvény Törökországban hatalmas esőzést (24 óra alatt 100-400 mm csapadékot), árvizeket és földcsuszamlást okozott az elmúlt napokban és 27 személy halálát követelte.

232177193 585549029462288 5399945787378387192 n
Törökország 24 óra eltéréssel – Severe Weather Turkey

Hétvégén a medikán a Fekete-tenger keleti partvidékén vonul lassú haladással, beleértve Kelet-Ukrajnát, Oroszország délnyugati részét, Grúziát, Törökországban pedig tovább súlyosbítja a jelenlegi árvízhelyzetet.

medikán a Fekete-tengeren
Medikán a Fekete-tengeren – forrás: Mkweather

A trópusi jellegű ciklonrendszerek jellemzően viharos erejűek, de a legerősebbek a hurrikán erejét is elérhetik. Jelentős szélveszélyt jelentenek az érintett régiókra és mivel heves esőzést eredményeznek, nagy árvizeket okoznak a part menti területeken.

A ciklon magja jelenleg szárazföldön tartózkodik, Krasznodar mellett orosz területen, de az előrejelző modellek szerint hétfőre visszatér majd a Fekete-tenger fölé, majd szétoszlik.

A kialakulás folyamata – forrás: gfycat.com