Másodfokú hőségriasztás, mely hétfőn tetőzik

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve

az országos tiszti főorvos, Müller Cecília, 2021.augusztus 14. szombat 0 órától, 2021.augusztus 16, azaz hétfő 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Hazánk időjárását a tőlünk északnyugatra örvénylő ciklonrendszer előoldalán, délnyugat felől a kontinens belseje felé sodródó szubtrópusi eredetű légtömegek alakítják, miközben a magasban gerinc nyúlik be felénk, továbbá a talajon anticiklonális hatások érvényesülnek.
A ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó légköri frontok északra, északnyugatra haladnak, egyelőre nem szólnak bele a mi légköri-helyzetünk alakulásába közvetlen.
Éppen ezért Észak-, Északnyugat-Európában hűvösebb az idő, míg a szárazföld középső, déli és keleti részein tombol a nyár, a hőség, Dél- Európában kifejezetten szélsőséges kánikula a jellemző, forrósággal.
Ennek oka az ott kialakult stabil, magas nyomású zóna, mely konzerválja az ott felhalmozódott rendkívül meleg, forró levegőt.
Országunkat délnyugat felől több hullámban magas izotermák érik el, fokozódik a hőség.

másodfokú hőségriasztás
08.15: Vasárnapi maximumok – OMSZ

Szombaton és vasárnap napközben sok-sok napsütés, gomoly és fátyolfelhők megjelenése valószínű. Időnként és helyenként nyugaton azonban labilisabbá válhat a rétegződés, ezért főleg a délutáni, esti és éjszakai időszakban megnő a záporok, zivatargócok kialakulásának a valószínűsége!
Az ország más területén sem elhanyagolható az esélyük, ám az említett helyeken kedvezőbbek lesznek hozzájuk a feltételek. Kis körzetet érintően viharos zivatargócok is lehetnek, amiket jégverés, szélvihar, felhőszakadás kísérhet!
A légáramlás többnyire mérsékelt marad a zivatarfelhők környezetétől eltekintett időszakokban.
Szombaton 30-36, vasárnap 31-38 fok közé emelkednek a csúcsértékek, és az éjszakák is kevésbé hoznak felfrissülést, ugyanis több helyen újra trópusi éjszakákra van kilátás (Tmin >20 °C) ezért a napi középhőmérsékletek meghaladhatják nagy területen a 25-27 fokot.

FB IMG 1628873996188
08.16: Hétfői időkép – Borsod Meteo

A hétfői nap még hőséggel indul, a maximumok zömmel 30-39 fok közé emelkednek, délkeleten lesz a legmelegebb.
Az északnyugati megyéket ugyanakkor már megközelíti a hidegfront és megszaporodnak az érkező labilisabb légtömeg hatására a záporok, zivatarok.

Borítókép: Palla Lénárt, előrejelzés: Pap Áron