07.26: Újra intenzív az alpesi régió

Egy újabb mozgalmas, súlyos időjárási tényezőket magában foglaló hétfői délután ígérkezik az alpesi régióban.

Két magas, 3-as fokozatú veszély-területet jelölt meg az Estofex mára, az egyiket Olaszország északi részén, a másikat pedig Ausztriában. Mindkét térség fölött magas, 2000 J/kg a CAPE-mutató, így a meleg, nedves légtömegekből kialakuló szupercellák, észak-keleti haladási iránnyal – rendkívül súlyos időjárási események hordozói lesznek mind jég, szél, csapadék terén egyaránt.
A nagy felbontású modellek több hosszú nyomon követett szupercellát szimulálnak ezeken a területeken.

Németország és Dánia esetében másodfokra emelték a riasztás szintjét újabb kiadós, konvektív csapadékhullás miatt. A kialakuló konvergencia zónák mentén egy óra leforgása alatt akár 30-35 mm is lehet a lehulló csapadékösszeg, ami helyi áradásokat eredményezhet.
Felhőszakadásra hívták fel a figyelmet Spanyol-, Francia- és Lengyelország bizonyos részeire és a helyileg kialakuló légzuhatag/downburst veszélyére.

Magyarország tekintetében, főként a nyugati és az északi területeken, a késő délutáni, valamint az éjszakai időszakban fordulhat elő szórványosan egy-egy zápor, hevesebb zivatar, megerősödő széllel a zivatargócokban.

intenzív cellák az alpesi régióban
07.26: Az Estofex veszély-térképe hétfői napra

ELŐREJELZÉS

RADAR